Обществено обсъждане на промени в Наредба 2 за регулиране цените на природния газ
Секция: ИКОНОМИКА
01 Октомври 2024 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обществено обсъждане на промени в Наредба 2 за регулиране цените на природния газ Доц. Иван Иванов : Предстои Комисията да изготви проект на Правила за снабдяване с природен газ от обществен доставчик

/КРОСС/  Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане на проект на изменения и допълнения на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност проектът на наредба и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации. От всички поканени - държавни институции, организации, асоциации и газови дружества в обсъждането участваха „Булгаргаз" ЕАД, Българска асоциация природен газ, Българска газова асоциация, „Овъргаз мрежи", „Аресгаз" „Газово дружество Елин Пелин", „Ситигаз".

С Промените в наредба №2 се регламентират правила, свързани с признаване и възстановяване на разходи, произтичащи от наложени на енергийни предприятия задължения към обществото. Става въпрос за възникващите разходи за балансиране и за тяхното заплащане от лицата, които са ги предизвикали. Такива невъзстановени разходи имат крайните снабдители на природен газ поради неравномерното потребление на битовите клиенти на регулирания пазар. С промените се предвиждат изменения, които определят начина за включване на разходи за балансиране в цената на крайния снабдител. С други текстове се постига нормативно съответствие с направените изменения на Закона за енергетиката, в т.ч. ежемесечното утвърждаване на цената на обществения доставчик и отпадането на задължението му да продава на организирания борсов пазар природен газ по програма за освобождаване. Регламентира се извършването на годишна корекция на цените чрез методите на ценово регулиране „горна граница на цени" и „горна граница на приходи". Размерът на корекцията представлява разликата между прогнозните разходи за инвестиции, признати в утвърдените цени, и отчетените разходи за извършени инвестиции.

С направените изменения и допълнения в Наредба №2 се постига по-точно и правилно формиране на цената на природния газ, както и по-справедливо разпределение на разходите и приходите между съответните енергийни предприетия и крайните клиенти.

На общественото обсъждане подкрепа за промените в Нредба № 2 беше изразена от „Булгаргаз", „Ситигаз", „Аресгаз" и „Газово дружество Елин Пелин". Според тях по този начин се въвежда по-справедлив модел за компенсиране на разходите на газоразпределителните дружества за балансиране. Българска газова асоциация счита, че предлаганите промени са козметични и не отразяват коренно променената ситуация на пазара на природен газ с функциониращи газови борси и голям брой търговски участници. Необходими са основни промени в нормативната база, включващи дефиниране на ролята на обществения достачвик, който да осигурява единствено количества за регулирания пазар, промяна в методите на ценово регулиране, отчитане на пазарните рискове.

В отговор на поставените въпроси ръководителят на работната група Милен Димитров, директор на дирекция „Природен газ", подчерта, че в областта на ценовото регулиране Комисията прилага утвърдени модели, включително и коефициент за корекция на цените. Проучена е практиката в редица държави, които също определят цени на природния газ въз основа на изпълнение/неизпълнение на заложените инвестиции, следвайки метода „горна граница на цени". Ако регулаторът няма възможност да извършва корекция дружествата могат да получават възвръщаемост въз основа на несъществуващи активи и това налага Комисията да се намесва, когато регулаторната база на активите не е реална.

Нормативната уредба в газовия сектор е много остаряла и отразява пазарната ситуация с един доставчик на природен газ. Необходимо е тя да бъде основно промянена, тъй като съществуват противоречиви текстове, които смесват регулиран със свободен пазар, заяви на обсъждането членът на КЕВР Благой Голубарев. „Независимо от закъснението измененията в Наредба №2 трябва да бъдат приети и след това да започне работа по обсъждане на по-задълбочени промени в нея. В това отношение опит може да бъде почерпен от други страни, както и от далеч по-развитата уредба в сектор „Електроенергетика", отразяваща реално пазарната ситуация", подчерта той. Членът на Комисията беше категоричен, че двигатели на този процес следва да бъдат Министерство на енергетиката, „Булгаргаз", „Булгартрансгаз", както и Народното събрание.

„Най-важната функция на КЕВР е да обезпечи нормативно секторите, които са в обхвата на нейните регулаторни правомощия, в т.ч. сектор „Природен газ". Отчитайки голямото закъснение за приемане на Правила за снабдяване с природен газ от обществен доставчик /Правила/ регулаторът започва в спешен порядък активна работа по изготвяне на такива правила", заяви председателят на Комисията доц. Иван Иванов във връзка с отправения апел на газоснабдителни дружества и асоциации за тяхното приемане. Незабавно ще бъде сформирана работна група, която в 10-дневен срок ще анализира направените предложения и позицията на „Булгаргаз" по тях. В същото време ръководителят на регулатора отбеляза, че предложенията за едновременно приемане на промени в Наредба №2 и на Правилата не е добра правна практика, тъй като при евентуални промени в единия документ следва да се приемат изменения и в другия. Необходимо е да се върви от общото към частното и в този смисъл измененията в Наредба №2 следва да предшестват приемането на Правила за обществена доставка като част от Правилата за търговия с природен газ. „От голямо значение е регулаторът да подходи внимателно и да отчете всички фактори, следвайки принципите за обективност и справедливост и като отчита обществения интерес. По отношение на някои текстове е необходимо също да се оцени дали не се изисква преди това промяна и в закона, което би направило нормативният акт по-устойчив", подчерта председателят на КЕВР.

В съответствие с нормативната уредба в 14-дневен срок след общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища по проекта  на промени в Наредба №2 за регулиране на цените на природния газ. По всяко от тях регулаторът ще излезе с мотивирано становище в окончателното си решение.

Решението на КЕВР за приемане на изменения и допълнения в Наредба №2 предстои да бъде взето на закрито заседание на 7.11.2024 г., след което нормативният акт ще бъде изпратен за обнародване в „Държавен вестник".

Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на страницата на регулатора. Пълен запис от заседанието е достъпен ТУК.