Дмитрий Песков: Русия не очаква никаква промяна в политиката от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте
Секция: Русия
01 Октомври 2024 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Русия не очаква никаква промяна в политиката от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте

/КРОСС/ Русия заяви, че не очаква никаква промяна в политиката от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте - бившият нидерландски премиер, който смени норвежеца Йенс Столтенберг на поста, съобщава "Ройтерс".

"Нашите очаквания са, че Северноатлантическият алианс ще продължи да работи в същата посока, в която го прави и сега", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отбеляза, че президентът Владимир Путин се познава добре с Рюте от минали срещи.

"Едно време имаше надежди за възможността за изграждане на добри прагматични отношения - поне такъв диалог се водеше, но впоследствие знаем, че Нидерландия зае доста непримирима позиция, позиция за пълно изключване на всякакви контакти с нашата страна", изтъкна Песков.

Затова не смятаме, че ще се случи нещо съществено ново в политиката на Алианса, заключи той.

Рюте застава начело на НАТО в критичен момент от войната в Украйна - докато руските сили настъпват в източната част на страната, и малко повече от месец преди президентските избори в САЩ.

"Трябва да се уверим, че Украйна надделява като суверенна, независима, демократична страна", заяви той в централата на НАТО в Брюксел по-рано днес.