Зам.-министър Павлов: Двигателите на растежа в бъдеще са високотехнологичният износ и инвестициите в производства с висока добавена стойност
Секция: Технологии
01 Октомври 2024 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Павлов: Двигателите на растежа в бъдеще са високотехнологичният износ и инвестициите в производства с висока добавена стойност

/КРОСС/ Двигателите на растежа в бъдеще са високотехнологичния износ и инвестициите в производства с висока добавена стойност, които развиват своята дейност чрез технологиите от Индустрия 4.0. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов на откриването на 15-то издание на международното изложение за индустриални машини и технологии, роботика и индустриална автоматизация - MachTech&InnoTech 2024. По думите му именно тези цели са заложени и в двата основни стратегически документа в икономическата политика - Националната стратегия за малките и средни предприятия 2021-2027 г. и Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г.

„Приоритетите на правителството за подобряване на бизнес средата са насочени към подобряване на процедурата за стартиране на бизнес, създаване на активна мрежа на МСП и активно сътрудничество с институциите и бизнеса", подчерта заместник-министърът на икономиката и индустрията.

Николай Павлов акцентира, че машиностроенето е традиционно развит и структуроопределящ сектор в българската икономика, съчетаващ опит и традиции с конкретен европейски и международен интерес. „Отрасълът участва с около 7% в добавената стойност, създадена от преработващата промишленост и създава работни места на над 30 хил. души", каза още той.

По неговите думи перспективите пред сектора са развитието на високотехнологичното и средно технологичното машиностроене. „България разполага с редица предимства пред много други страни, на фона на започналата трансформация на глобалната машиностроителна индустрия, следва да се възползваме и да се включим пряко в глобалните вериги на стойността", посочи заместник-министър Павлов. Според него за тази цел страната ни разполагаме с добре развита инфраструктура, с бърз интернет, както и с висококвалифицирани кадри в областта на техническите науки и математиката.

Икономическият заместник-министър обяви, че през последните две години индустриалното производство в сектора възстановява своите предкризисни нива и се увеличава. „Индексът на оборота в бранша расте с 18.2% през 2023 г.", обяви Павлов. По неговите думи износът на машини и оборудване също бележи тенденция на устойчив ръст през последните години, като за периода 2010-2022 година е над 200%.

Тази година в специализираното изложение MachTech&InnoTech Expo 2024 участват над 180 директни изложители от България, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния. В периода 1-4 октомври ще бъдат представени повече от 350 световни бранда в металообработването, индустриалната роботика и автоматизация, заваръчната техника, инструменти и 3D принтирането.