МЗХ запозна над 1800 земеделски стопани с интервенциите по Стратегическия план
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2024 19:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗХ запозна над 1800 земеделски стопани с интервенциите по Стратегическия план Фермерите могат да се запознаят с презентациите от обучението в СЕУ

/КРОСС/ Над 1800 земеделски производители участваха в обучителна кампания на Министерството на земеделието и храните за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. В проведеното днес в София обучение участваха експерти от МЗХ, ДФЗ и Национална служба за съвети в земеделието.

 „Това е последната среща от кампанията, в която обхванахме всички области, за да запознаем земеделските производители с изискванията и извършваните проверки", заяви заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев.

 В рамките на дискусията експертите подчертаха, че наборът от правила към земеделските стопани или т. нар. предварителни условия е необходимо да бъдат спазвани, за да се получава в пълен размер подпомагането по Стратегическия план. Те припомниха, че е важно да се водят точно дневниците за дейността в земеделските стопанства.

Земеделските производители бяха запознати със Законоустановените изисквания (ЗИУ), екосхемите и въведените през 2024 г. промени при стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

В рамките на обучението бяха представени важни срокове за кандидатстване по директни плащания за Кампания 2024, Системата за мониторинг на площ, новите функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ и предстоящите приеми до края на годината по Стратегическия план.

Презентациите от поредицата обучения са качени в СЕУ и могат да бъдат разгледани на този линк: https://seu.dfz.bg/drupal/?q=seu-obuchenie

От 17 до 30 септември бяха проведени обучения за фермерите в областните градове Ямбол, Пловдив, Благоевград, Варна, Велико Търново, Плевен, Монтана и София.