Все повече години здравословен живот губят българите с напредването на възрастта поради макулна дегенерация
Секция: Здраве
02 Октомври 2024 06:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече години здравословен живот губят българите с напредването на възрастта поради макулна дегенерация Пациенти и медицински специалисти призовават за промени, които да подобрят здравето и качеството на живот на засегнатите от заболяването. България все още не разполага с цялостна рамка или стратегия за очно здраве и за предотвратяване на слепотата сред своите граждани

/КРОСС/ На 1 октомври, датата в календара, на която от 1991 г. се отбелязва Международният ден на възрастните хора, Сдружение „Ретина България" покани здравни експерти, лекари и пациенти на разговор, посветен на темата „Вашето действие за хората с макулна дегенерация".

Избрахме този ден, за да си спомним призива на ООН към всички държави, организации и институции да насочат вниманието и действията си към дейности за повишаване на емпатията, обществената информираност и чувствителност относно проблемите, с които възрастните хора се сблъскват във връзка със стареенето. В същото време това е ден, в който цивилизованият свят отдава дължимото на приносите, които възрастните хора имат към обществото и това се отнася и за онези от тях, които живеят със свързана с възрастта макулна дегенерация и с други заболявания на ретината.

Целта на срещата беше да се представят резултатите от актуалните проучвания на социално-икономическото въздействие на макулната дегенерация върху пациентите, върху здравната система и обществото, и да се обсъдят непосредствените действия, които всяка една от заинтересованите страни може и следва да предприеме съвместно с останалите, за превръщането на макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) - водещата причина за загуба на зрение в Европа и у нас - в приоритет на общественото здраве.  За ранно откриване, оптимизиране на терапевтичните подходи, подобряване на достъпа до грижи и повишаване на информираността за заболяването, с цел да се намали както финансовата тежест, така и загубите на здравни ползи.

Срещата откри д-р Петя Стратиева, председател на Сдружение Ретина България, която представи данните от проведеното проучване от международната общност на пациентите със заболявания на ретината върху социално-икономическото бреме на макулната дегенерация в България, съпоставено със ситуацията в Германия и САЩ, както и с приоритетите на хората живеещи с макулна дегенерация, изложени в техния Манифест.

Д-р Стратиева подчерта, че целта на проучването е била да се «допълни картината с липсващи данни за въздействието на заболяването в напредналия му стадий - неоваскуларна (или известна още като влажна форма на макулна дегенерация), и на авансиралата му суха форма - т.нар. географска атрофия, върху засегнатите лица, както и върху тези близки и членове на семействата им, които полагат непосредствени грижи за тях.

«За да се придобие представа и за да се даде възможност за анализ и решения от страна на политици и здравни икономисти, ни бяха нужни и данни не само за стойността на преките и непреки разходи, свързани със заболяването, но и данни за социо-икономическата тежест на загубата на благополучие и на намалената производителност на пациентите и семействата им.

„Проучването показа, че хуманитарното измерение на заболяването е огромно. Тревожността, депресията и последствията от слабото зрение, наред със загубата на самостоятелността, са сред основните проблеми, с които пациентите следва да се справят. Грижещите се за тях близки срещат също редица сериозни предизвикателства, сред които отсъствие от работа и нарушен социален живот и благополучие. Резултатите сочат необходимостта от цялостен подход към решаването на проблема с макулната дегенерация, изискващо не само действия по отношение на физическото здраве, но и мерки за справяне с психо-емоционалното състояние на засегнатите, както и действия за подпомагане на грижещите се за тях близки."

Д-р Стратиева обърна специално внимание на капацитета на представителите на пациентите и на пациентските организации за определяне и степенуване по важност на приоритети за изследователска дейност и на нужни политики. „Обичайно, приоритетите за научно-изследователската и развойна дейност, както и политическите императиви, се определят от здравните специалисти и от политиците, с идеята да са полезни на пациентите. Необходимостта от участие на живеещите със зрителни нарушения в процесите по формиране на политики е залегнала в международните документи, по-точно в резолюцията на ООН „Зрение за Всички" и опитът на глобалната и в т.ч. европейската общност на пациентите със заболявания на ретината показа, че пациентските представители отлично се справят с определянето и степенуването на приоритетните за тях политики.

Ранното откриване, включващо скрининг и последваща диагностика, навременен достъп до медицински грижи и рехабилитация, до оптимизирани лечебни подходи, до медицински изделия и до високо технологични помощни средства развитие на нови ефективни терапии и на лечение за състояния, за които в момента такова не е налично, за сухата форма на макулна дегенерация и за географската атрофия, например. Друга остра н посрещната нужда са програмите за психично здраве на засегнатите лица и семейства - те също трябва да се превърнат в основните приоритети, определени от общността на хората живеещи с макулна дегенерация."

„Зрението е сред основните функции, които човек постепенно губи с напредването на възрастта. Отражението на тази загуба има силно въздействие върху самочувствието и самостоятелността на възрастните хора, и за да се запази тяхната дееспособност са нужни целенасочени и координирани действия от страна на представителите на държавата и на тези, които са ангажирани със зрително здраве и с остаряване в здраве" - каза доайенът на геронтологията у нас доц. Игнат Петров, основател и председател на Сдружение „Дейни старини".

Д-р Славейко Джамбазов, основател на „Ценности за Бъдещето" и водещ експерт в областта на оценката на здравните технологии (ОЗТ) представи крайните резултати от анализ за оценка на разходите, свързани със заболяването неоваскуларна макулна дегенерация (нВМД), проведено от д-р Ирена Кунева и от него. „Разходите за всички пациенти възлизат на 33 222 233,95 лв. директни разходи и 154 893 399,78 лв. индиректни разходи като 39 806 536,98 лв. от тези са за пациенти под 65-годишна възраст и 115 086 862,80 лв. - за пациенти над 65-годишна възраст.

„Анализът на директните и индиректните разходи показва значителен разход за НЗОК и обществото." - подчерта д-р Джамбазов.

В допълнение, важно е да се отбележи", че нВМД води до значителни загуби на здравни ползи под формата на 1 458,79 DALY поради тревожност, 2 904,75 DALY поради депресия и  3 927,51 DALY поради слабо зрение. DALY е показател, който съчетава две неща:

· Години на изгубен живот (YLL): измерва колко години живот са загубени, ако човек почине по-рано от очакваното поради болест.

· Години, прекарани с инвалидност (YLD): измерва колко години човек живее с по-ниско качество на живот заради болест или нараняване.

По-високата стойност за DALY означава, че повече здравословни години са "загубени" поради болест или инвалидност.

От проведено и все още непубликувано изследване в Очна болница „Зора", става ясно, че с напредването на възрастта и прогресията на заболяването, качеството на живот намалява, като за всички възрастови групи 62% от пациентите докладват за тревожност и депресия.

„Тези резултати подчертават важността на навременната диагностика, ефективното лечение и превенцията на възрастово обусловената макулна дегенерация. Установената значителна икономическа и социална тежест показва нуждата от приоритетно внимание от страна на здравните власти и обществото. Бъдещите стъпки следва да включват скрининг, оптимизиране на терапевтичните подходи, подобряване на достъпа до медицински грижи и повишаване на информираността за заболяването, с цел да се намали както финансовата тежест, така и загубите на здравни ползи сред засегнатите пациенти" каза още д-р Джамбазов..

Проф. Ива Петкова, председател на Българското дружество по ретинология, обърна внимание. върху „подмладяването" на макулната дегенерация сред населението в трудоспособна възраст и тенденциите за увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Тя подчерта колко важно е обществото и здравна система да имат готовност да посрещнат навреме отрицателното въздействие на макулната дегенерация върху поколението, което ще се пенсионира в по-късна възраст.

В обсъждането взеха участие офталмолози, оптометристи, специалисти по рехабилитация на слабо зрение, фармакоикономисти, пациентски представители.

За повече информация: pstratieva@retinabulgaria.bg

За макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ)
Макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) е сериозно очно заболяване, което е водещата причина за слепота при хора над 50-годишна възраст. Почти 1 на 10 (60,75 млн. души в Европа живеят с някоя от формите на МДСВ - ранен, междинен или късен стадий. От тях 7% (4,43 млн.) имат най-тежкия и водещ до слепота късен стадий на заболяването, което включва неоваскуларна МДСВ (нМДСВ) и географска атрофия (ГА). Разпространението на МДСВ нараства. През последните 10 години броят на хората, живеещи с МДСВ в Европа, се е повишил с повече от 10% от 55 милиона на 60,75 милиона, което се равнява на населението на Италия. До 2040 г. се изчислява, че повече от 1 на 8 (69,32 милиона) ще бъдат засегнати от болестта.

МДСВ причинява постепенна загуба на централното зрение, което може да наруши способността на хората да извършват ежедневни дейности, като четене, гледане на телевизия, готвене, шофиране и разпознаване на лица. МДСВ може също така да има отрицателно въздействие върху психичното здраве и благосъстоянието на засегнатите и лицата, които се грижат за тях. Проучванията показват, че 44% от хората, живеещи с МДСВ, изпитват тревожност и депресия.

Късните етапи на МДСВ представляват значително икономическо бреме за хората и обществото. Неотдавнашно проучване, проведено от Retina International оценява общата годишна стойност на МДСВ в късен етап на съответно 449 млн. евро за България и 7,6 млрд. евро за Германия.

За политиките за МДСВ в България

Въпреки високото и нарастващо разпространение на МДСВ и увеличаващото се икономическо въздействие, България все още не разполага с цялостна рамка или стратегия за очно здраве и за предотвратяване на слепотата сред своите граждани.

Световната здравна организация (СЗО) и Организацията на обединените нации (ООН), в съответствие с Целите за устойчиво развитие до 2030 г., предоставят стратегически препоръки и резолюции за насърчаване на политики за зрение за всички. Тези препоръки могат да послужат за основа за създаването на национална стратегия и план за очно здраве в България, или за приоритизирането на зрителното здраве на възрастните хора в националните гериатрични стратегии и планове за действие. Резолюцията на ООН „Зрение за Всички", в която се отбелязва, че рискът от загуба на зрение нараства с възрастта, и че много възрастни хора живеят със зрителни нарушения или слепота, и десетилетието на ООН за „Остаряване в Здраве" 2021 - 2030 посочват, че проблемите на възрастните хора следва да намерят място в националните политики по здравеопазване, в съответствие с Дневния ред на ООН и целите за устойчиво развитие.

Разработването на политическа рамка за опазване на очното здраве сред възрастните хора би представлявало решаваща стъпка към гарантиране, че очното здраве ще се превърне в приоритет на общественото здраве в България, ограничавайки нарастващата вълна от загуба на зрение сред застаряващото население.
 
За Сдружение Ретина България www.retinabulgaria.bg и МДСВ

Сдружение Ретина България - гражданска организация на хора, живеещи със заболявания на ретината и членове на семействата им, Изразява загрижеността си, че общността на хората, живеещи с МДСВ в България има значителни неудовлетворени медицински нужди и че възгледите и опитът на засегнатите лица и семейства не са адекватно представени при разработването на съответните национални здравни политики.
 
За да преодолее този дефицит, Сдружение Ретина България се включи в разработването на Манифест за „Действие за Ретината" от страна на Retina International, който се основава на научни изследвания и на реалния опит на хора, живеещи с МДСВ.

Целта на Манифеста е да направлява политическите програми на членовете на Европейския парламент, на бъдещата Европейска комисия, на националните правителства и на европейските и национални политически партии и групи, за разработването на политики, засягащи хората, живеещи с МДСВ, и лицата, които се грижат за тях в Европа.

С оригиналната му версия на английски език можете да се запознаете на www.retina-international.org > Manifesto.

А с превода му на български език на https://retinabulgaria.bg/deistvie-za-retinata/

Призив за действие: Искания на Сдружение Ретина България за ключови политики за хората живеещи с МДСВ в България.

В средносрочен план ние призоваваме за разработване и въвеждане на всеобхватна политическа и нормативна рамка в България , за превръщането на очното здраве в приоритет на общественото здравеопазване и за овладяването на нарастващата вълна от загуба на зрение, свързана с МДСВ.

В краткосрочен план призоваваме представителите на изпълнителната и на законодателната власт в България, както и представителите на политическите партии, да предприемат незабавни действия в следните три приоритетни области:

1. Ранно откриване на МДСВ и достъп на засегнатите до лечение и рехабилитационни услуги
2. Изследвания и иновации за хората с МДСВ
3. Психично здраве за хората с МДСВ