Руслан Трад: Иран и „Хизбула” се заканиха още в началото на операциите на Израел в Ливан, че ще бъдат атакувани енергийни ресурси
Секция: Анализи
02 Октомври 2024 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руслан Трад: Иран и „Хизбула” се заканиха още в началото на операциите на Израел в Ливан, че ще бъдат атакувани енергийни ресурси

/КРОСС/ 180 ирански ракети бяха изстреляни към Израел, повечето от които са били прихванати. До какво ще доведе поредната ескалация на напрежението в Близкия изток? Руслан Трад, журналист и анализатор към Атлантическия съвет на САЩ, коментира темата в ефира на "Здравей, България".

Предполагам, че ще видим повторение на април, каза Трад относно потенциалното повторение на размяната на ракети между Иран и Израел. Тогава Иран предупреди САЩ, но сега имаше изявление без предупреждение дори към съюзнически сили на Иран, добави той и отбеляза, че това най-вероятно е с цел да не бъдат прихванати сигнали и съобщения на Техеран.

Успяха да свалят ракетите, но има попадения в центъра на Израел, имаше ударени и военни бази", посочи анализаторът. "Не мисля, че ще се стигне до прибягване до ядрено оръжие, но това не е единственият лош сценарий. Могат да се използват всякакви други видове оръжия. Прави впечатление, че вчера една от целите, които Иран порази, е газова централа в Ашкелон, което е показател. Иран и „Хизбула" се заканиха още в началото на операциите на Израел в Ливан, че ще бъдат атакувани енергийни ресурси. Иран заплаши, че ако има атаки, ще има поражения и върху петролни залежи, включително в Персийския залив, което ще разшири конфликта", заяви Трад. "САЩ едва ли ще атакуват директно Иран, но ще подпомогнат Израел, смята той.