Болница „Надежда“ подкрепя мечтата за дете на пациенти с онкологична диагноза. Кампания „Запази надежда - има път“
Секция: Здраве
02 Октомври 2024 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болница „Надежда“ подкрепя мечтата за дете на пациенти с онкологична диагноза. Кампания „Запази надежда - има път“

/КРОСС/ Днес, за шеста поредна година, стартира мащабната социална и информационна кампания на болница „Надежда" - „Запази надежда". Във фокуса ѝ е темата за съхранената надежда за родителство при младите мъже и жени с онкологични заболявания.

Въпреки че от години болница „Надежда" работи активно по отношение на съхранението на репродуктивните възможности при пациенти с онкологична диагноза, темата за онкофертилитета все още е непозната в публичното пространство. За съжаление твърде малко хора знаят, че съвременните терапии могат да засегнат функцията на яйчниците и да увредят  сперматозоидите.

Същевременно онкологичните терапии стават все по-ефективни и ракът в голяма част от случаите вече е лечим. Затова е важно младите хора, които се борят с болестта, да могат  продължат пълноценно живота си и след лечението, включително и да имат шанса да станат родители.

Тази година в социално-информационната кампания „Запази надежда" ще бъдат засегнати три основни тематични направления:

  • Възможности за съхраняване на яйцеклетки и сперматозоиди на пациенти с онкологични заболявания преди старт на терапията;
  • Приложение на фертилитет-съхраняваща хирургия при ранните стадии на онкогинекологични заболявания като рак на шийката на матката, рак на ендометриума и рак на яйчника;
  • Лечение на рак по време на бременност.

За да стигнат посланията ни до повече хора, и тази година популярни и обичани личности ще подкрепят инициативата. В шестото издание на „Запази надежда - има път!", посланици на надеждата стават актьорът Дарин Ангелов и журналистът и режисьорът Станислава Айви. Те застават с лицата и сърцата си зад каузата и отправят силен апел към цялата общественост: „Това може би не касае точно теб и дано да е така, но с тази информация може да помогнеш на свой близък да запази надежда за бъдещето".

Заедно с  д-р Георги Стаменов - специалист по репродуктивна медицина и основател на МБАЛ „Надежда", д-р Мила Петрова - ръководител на клиниката по Медицинска онкология в болницата, д-р Мила Кайрякова, акушер-гинеколог и д-р Димо Манов, лекар в клиниката по Медицинска онкология, Дарин Ангелов и Станислава Айви ще дадат надежда за бъдеще на всички млади хора, които мечтаят за дете, но са чули диагнозата „рак".

Болница „Надежда" е национален център за запазване на репродуктивните възможности при пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, благодарение на отличната колаборация между репродуктивните ни специалисти, онколози и онкохематолози от цялата страна. По отношение на процедурата за замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди преди старта на онкологично лечение, трудът на специалистите на „Надежда" е безвъзмезден. Това е философия и кауза на екипа от години. Във връзка с това, в средата на м. октомври болница „Надежда" разкрива и нова телефонна линия, специално предназначена за пациенти с онкологични заболявания, които искат да получат информация относно възможностите за запазване на фертилитета преди старта на терапия. На тел: 0882 113300 те могат да зададат своите въпроси относно замразяването на яйцеклетки или сперматозоиди, както и да заявят желанието си за безплатна консултация за това с репродуктивните специалисти на болница „Надежда".

Специална телефонна линия - 0882 114400, се разкрива и за всички специалисти в сферата на онкологията в страната, които търсят информация, подкрепа или съдействие, свързани с конкретни медицински случаи за съхраняване на репродукцията при техните пациенти преди началото на терапията.

Част от инициативите, планирани в „Запази надежда" е сътрудничеството с литературния и кинофестивал CineLibri, което се случва за втора поредна година. От 10-и октомври до 3-ти ноември посланията на кампанията ще бъдат част от богатата и завладяваща програма на фестивала. На 14 октомври болница „Надежда" ще бъде  домакин на премиерата на един от филмите, представени на CineLibri - „Време за живот" с участието на Андрю Гарфийлд и Флорънс Пю. Преди прожекцията, съвместно с организаторите на фестивала, лекари от болница „Надежда" ще проведат информационна среща, на която ще представят каузата на кампанията и ще разкажат повече за  съхраняването шансовете за родителството при младите хора с онкологична диагноза.

Всички материали и цялата информация за активностите, свързани със кампанията „Запази надежда", може да намерите на страницата на инициативата: https://kampania.zapazi.me/zapazi-nadezhda-2024/, както на информационния портал на болница „Надежда" www.zapazi.me.

Трите направления в кампанията:

Първото тематично направление на социално-информационната кампания „Запази надежда" обхваща т.нар. онкофертилитет или съхранението на репродуктивни клетки при онкологично заболяване преди старт на основната терапия. Да се говори за тази възможност е от изключителна важност, предвид нарастващия брой пациенти в репродуктивна възраст.

За да бъдат запазени шансовете за дете, в тези случаи се замразяват яйцеклетки или сперматозоиди преди старта на химио- или лъчетерапията. Това е утвърдена практика навсякъде по света, като процедурите са щадящи, безопасни и не бавят старта на основното лечение.

За съжаление, голяма част от хората, които се сблъскват с онкологична диагноза, не знаят за това, а много от специалистите често пропускат или не обсъждат такава възможност навреме със своите пациенти.

Вторият фокус на тазгодишната информационна кампания „Запази надежда" е темата за фертилитет-съхраняващата хирургия при онкогинекологични заболявания като рак на шийката на матката, рак на ендометриума и рак на яйчниците. При тези диагнози хирургията е ключов компонент от комплексното онкологично лечение. Тук изключително важна е екипната работа и обсъждането на стратегия запазване на репродуктивните органи, когато има възможност за това. Ето защо е препоръчително при ранни стадии на карцином на шийката на матката, карцином на ендометриума и овариален карцином да бъде потърсено второ мнение преди радикална интервенция.

Не на последно място, кампанията „Запази надежда" ще акцентира и върху случаите, в които онкологичното заболяване е открито по време на бременност. Рак по време на бременност се установява при едва 17-25 на 100 000 бременни. Това е рядък сценарий, но огромно предизвикателство и отговорност за специалистите. Провеждането на онкологично лечение по време на бременност вече е наложена световна практика и има своите успешни примери и в България. Целта е лечението на майката да бъде проведено в пълнота, като същевременно се запази и бременността. В болница „Надежда" вече има родени шест бебета от жени, диагностицирани с онкологично заболяване и преминали терапия по време на бременност.

„Запази надежда" ще даде гласност на всички тези теми, за които се знае твърде малко и все още са далеч от обществения интерес. Чрез интервюта с изтъкнати специалисти, статии, видео материали и тематичен подкаст кампанията ще представи всички възможни гледни точки - и на пациентите, и на специалистите, които заедно вървят през изпитанията на заболяването и се борят за пълноценно бъдеще след края на  болестта.

Кампанията ще протече онлайн - в социалните мрежи, специализирания информационен портал на МБАЛ „Надежда" - zapazi.me, партньорски сайтове и различни платформи, в които регулярно ще бъде публикувана полезна и достоверна  информация, свързана с темата за запазване на репродукцията при пациенти с онкологична диагноза.