Флот на китайската брегова охрана за първи път изпрати кораби в Арктика за съвместен патрул с Русия
Секция: Русия
02 Октомври 2024 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Флот на китайската брегова охрана за първи път изпрати кораби в Арктика за съвместен патрул с Русия

/КРОСС/ Флот на китайската брегова охрана за първи път навлезе в Арктическо море за съвместен патрул с Русия, съобщава "Ройтерс".

Пристигането на кораба "Мейшан" във вторник съвпадна със 75-ата годишнина на Китайската народна република. Беше отбелязана и 75-ата годишнина от дипломатическите отношения между Китай и Русия.

Това се случва след подобни съвместни патрули, които двете страни извършват в северната част на Тихия океан от 21 септември насам.

Арктическите морски пътища се използват все повече като алтернативен търговски път между Тихия и Атлантическия океан, тъй като глобалното затопляне позволява на корабите по-дълги периоди без лед в моретата.

Въпреки че са значително по-кратки, маршрутите са предизвикателни и често изискват помощта на ледоразбивачи, които да помогнат на корабите да преминат покрай северното крайбрежие на Русия.

Китай и Русия работят заедно за разработването на арктически корабни маршрути. Москва се опитва да доставя повече петрол и газ на Пекин на фона на западните санкции, а Китай търси алтернативен корабен маршрут, за да намали зависимостта си от пролива Малака в Югоизточна Азия.