Филм с кауза тръгва по кината от 1 ноември
Секция: КУЛТУРА
02 Октомври 2024 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филм с кауза тръгва по кината от 1 ноември „Училище за надежда“ представя дейността на училище „Димитър Екимов“: единственото в България, което спасява деца от крайно бедни семейства, като им осигурява качествено образование, възпитание и грижа напълно безплатно

/КРОСС/ Филм с кауза тръгва по кината от 1 ноември. „Училище за надежда" представя дейността на училище „Димитър Екимов" - единственото в България, което спасява деца от крайно бедни семейства, като им осигурява качествено образование, възпитание и грижа напълно безплатно, разказват от екипа на продукцията.

През 2014 г. актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков създават училището-пансион в село Русаля, Великотърновско. В него дават шанс на деца от крайно бедни семейства да получат достъп до качествено образование, грижа и възпитание напълно безплатно. Осигуряват всичко нужно за децата чрез дарения.

„Създадохме училището и пансиона преди повече от десет години. Ценим и най-скромното дарение, защото ни помага да нахраним и облечем нашите ученици, да покрием сметките си, да възнаградим труда на нашите учители и ментори, да подкрепим талантливите ни гимназисти. Събираме средства и за разширяването на пансиона и училището - в момента връщаме деца, защото нямаме място. А искаме и можем да помогнем на още много талантливи деца!", казват основателите на училището.

Създатели на „Училище за надежда" са сценаристът и режисьор Яна Алексиева и продуцентът Симеон Цончев. Оператор е Красимир Андонов, композитор - Мая Хариган, звукорежисьор - Светлозар Георгиев, монтаж - Симеон Цончев и Яна Алексиева. „Искаме чрез филма да помогнем на училището, защото вярваме, че всяко дете трябва да учи и живее в добри условия, за да може само да определи бъдещето си. Направихме позитивен филм, който се гледа на един дъх и е огледало на живота в това невероятно място", казват авторите.

Днес започва дарителска кампания, чиято цел е да се събере сумата от 1,5 милиона лева, които ще послужат за разширяване на легловата база и приемане на още 25 деца от крайно бедни семейства, както и за цялостна издръжка на училището за една календарна година.