Маслините - от древен символ до ежедневни ползи за организма
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Октомври 2024 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маслините - от древен символ до ежедневни ползи за организма

/КРОСС/ Произхождаща от Централна Азия, маслината отдавна носи дълбоко историческо и символично значение. Представен като символ на нов живот в Библията, когато гълъбът донася на Ной маслинова клонка след потопа, днес плодът продължава да заема почетно място в ежедневната трапеза на домакинствата.

Познат още като най-старото култивирано дърво, костилковият плод се счита за cимвoл нa миpa, мъдpocттa и пoбeдaтa. Не случаен е фактът, че пo вpeмe нa пъpвитe oлимпийcки игpи пoбeдитeлитe са били кopoнoвaни c вeнци именно oт мacлинoви клoнки.

В днешни времена маслината се отглежда в цялото Средиземноморие, а за главни износители на плода се считат страни като Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция. Разпространена е в близо 300 сорта и е известна със своите полезни свойства за човешкия организъм.

Полезни свойства на маслините

Костилковият плод се слави със своите антиоксидантни свойства, полезни мазнини, витамини и минерали. Хранителната стойност за 100 гр. маслини се равнява приблизително на 115 калории, 6 грама въглехидрати, 0,8 грама белтъчини и 11 грама мазнини. Близо 74% от мазнините са под формата на олеинова киселина, богата на редица антиоксидантни свойства.

Плодът крие още много витамини от сериата А, В, Е, D, C, К, полезни за имунната система, костите и сухожилията, кръвта, кръвното налягане и др. Чрез консумацията на маслини, любителите им си набавят и редица полезни минерали. Сред тях най-наситени в 100 гр. маслини са калций (96 мг.), желязо (3,3 мг), калий (8 мг.), магнезий (4мг.), натрий (735 мг.), които имат различни здравословни ползи за тялото.

Най-честите ползи за организма при прием на маслини според специалисти са свързани със здравето на сърцето, здравата костната система, поддържането на имунната система, особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания.

Твърди се още, че черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които хидратират и защитават кожата. Благодарение на олеиновата киселина, похапването на маслини, също така може да намали появата на бръчки с до 20%, твърдят специалисти.

Друга полза на костилковия плод е свързана със съдържанието на витамин А, който който е в основата на здравата ретина и е от решаващо значение за добро зрение.

„Каламата" и „Мамут" са фаворити на българите

Маслини от близо 20 сорта с произход Гърция и Турция предлага ежедневно на своите клиенти лидерът в ритейла - Kaufland България. Данните на веригата сочат, че консумацията на плода през годините запазва стабилно развитие и продажбите са константни. Значителен ръст в търсенето на костилковия плод има около коледните празници.

Сред най-предпочитани от свежите витрини на хипермаркета са сортовете „Каламата" и „Мамут", като консумацията на последния бележи ръст от 15% през годините.

От 30 септември до 6 октомври свежите витрини на Kaufland предлагат маслини с до 50% намаление. Сред тях за 7,99 лв./кг. са миксът от маслини с различен пълнеж „Гръцка салата", Каламата Джъмбо за 8,69 лв./кг. и Супер Колосал без костилка на цена от 9,99 лв./кг. Всички оферти могат да бъдат открити и в онлайн брошурата тук.