Платформата Подкрепи.бг, създадена и поддържана изцяло от доброволци, достигна 1 000 000 лева от дарения
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2024 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Платформата Подкрепи.бг, създадена и поддържана изцяло от доброволци, достигна 1 000 000 лева от дарения

/КРОСС/ Когато говорим за първия милион, обикновено става дума за бизнес. „Първият милион се натрупва най-бавно и най-трудно", това са фрази, които сме чели в интервюта на хора, изградили империи. Надяваме се обаче тези на пръв поглед клишета, да важат и за постъпленията от дарения на платформата Подкрепи.бг и добротворците, които даряват средства, труд и часове от своето време, да изградят империя на доброто, в безвъзмездна полза на обществото.

Историята на платформата води началото си от времето малко преди Ковид, който и забави нейния официален старт на 03.08.2022 г. Подкрепи.бг оперира с нулев бюджет и с доброволния труд на шепа хора, но с много положителна енергия, ентусиазъм и вяра, че когато сме обединени можем да променяме съдби.

Мисията на Подкрепи.бг е да подобри дарителската култура в България, а това е нелека задача, която изисква време и усилия на много хора. Затова днес искаме да благодарим на всички онези, близо 8000 индивидуални дарители, които припознаха една или друга кампания и помогнаха за нейното успешно затваряне. Искаме да благодарим на всеки един от доброволците на Подкрепи.бг, без значение колко активен е бил. Всеки час дарено време е от значение. Хиляди благодарности и на нашите партньори - на онези медии, които отразяват кампаниите на нашите организатори, на фирмите, които ни дават възможност да позиционираме безплатно рекламни билбордове и да излъчваме информационно видео в метрото в София, както и на компаниите, които ни помагат да създаваме видеопродукция за нашите организатори, отново напълно безвъзмездно. Има, и се надяваме тепърва да има още много хора и организации, на които да благодарим.

Основният двигател на Подкрепи.бг са доброволците. Без екип Кампании, няма как да има прозрачни и легитимни кампании, без екип Маркетинг тези кампании няма да достигнат до дарителите, без Техническия екип платформата няма да работи, без Правния екип - договорите няма да са юридически издържани, без екип Финанси няма да има изрядни отчети и разплащания към организаторите, без Дизайн екипа платформата няма да бъде лесна за потребителите, без хората от Проджект мениджмънт екипа процесите в сдружението и комуникацията между екипите нямаше да протичат гладко.

От каква помощ имаме нужда?
Платформата се разраства и има нужда от свежи сили в различни направления. Подкрепи.бг e отворена организация и всеки е добре дошъл на нашите срещи в Discord. Всеки желаещ да се включи, може да попълни заявление през сайта: https://podkrepi.bg/support

Ето конкретните позиции, на които има най-голяма нужда от съдействие:
1) минимум двама души в екип Project Management
2) финансов анализатор/експерт, който да засича данни в системата и да подготвя плащания по кампании
3) софтуерни инженери - фронтенд технологиите ни са Next.js и React, а бекенд - Nest.js, PostgreSQL и Prisma
4) social media специалисти, особено за Facebook и Linkedin страниците на сдружението -
5) хора с опит в създаването на съдържание за блога, социалните медии, както и с писане на прессъобщения
6) community manager за фейсбук групата "Подкрепи.бг и Приятели"
7) човек с опит във Facebook и/или Youtube реклама (performance marketing)
8) човек с опит с Google Analytics

9) продуктови дизайнери (UX), които да ни помагат с оптимизацията на информационната ни архитектура, както и такъв, който да ни помага с проучвания за удовлетвореност на потребителите
10) хора с опит със социална корпоративна отговорност, продажби или корпоративни дарения
11) сериозни хора, които да се включат с помощ в екип кампании и да помагат в комуникацията с организаторите, описването на кампаниите и проследяването на прогреса им
12) опитен рекрутър, който да ни помага с набирането на нови доброволци
13) SEO специалист
14) хора с опит в създаването на съдържание за Instagram или Тik-Tok.

Въпреки, че няма да получите финансово заплащане, положителните емоции, работата рамо до рамо с доказани специалисти, както и удовлетворението от свършената работа са гарантирани!

Какво постигнахме?

За малко повече от 2 години от официалния рожден ден на платформата - 5.08.2022 г. общата сума на даренията по кампаниите достигна над 1 000 000 лева. Какво стои обаче зад тази сума:
20 успешно затворени кампании
18 активни кампании
Над 10 000 дарения
От над 7 700 индивидуални дарителя
близо 30 активни доброволци, разделени по екипи
Над 40 организатори на кампании

Кое е най-важното постижение на платформата Подкрепи.бг, обаче и какво стои зад генерирания от дарения 1 000 000 лв.?

Кампаниите на платформата са групирани в няколко категории и най-важното постижение, онова, което стои зад този първи 1 милион, са променените съдби на хората, на които организацията Подкрепи.бг, с помощта на всички дарители е помогнала.
Ето ги и нашите герои:

Образование: Татяна, Петър, Самуил, Виктория, Борис - това са имената на 5-тима млади българи, изявени всеки в своята сфера, всички в областта на природните науки и компютърните технологии, които имат възможност да продължат образованието си в едни от най-престижните университети по света, да придобият знания и умения,
с които да допринесат за бъдеще към науката в полза на обществото.
University of Cambridge, UK, Embry Riddle, USA, Georgia Tech Institute of Tehcnology, USA и други, са имената на университетите, в които тези млади български таланти ще продължават да развиват своите заложби. Общата сума на даренията по тези кампании надвишава 400 000 лева.
В сферата на образованието Подкрепи.бг е място за кампании като: Училище за работа, в помощ на деца, лишени от родителски грижи, което се проведе и през 2024 г. благодарение на даренията на платформата. Образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника" събра над 28 000 лв. Събраните средства от тази кампания се използват, за да помогнат на децата от центъра със стипендия от 200 лв. месечно в продължение
на 6 месеца.

Първата затворена кампания на Подкрепи.бг е на Специално училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван Шишманов" за изграждане на стая за ерготерапия.

Социални кампании:
Менторска програма Скритите таланти на България, за деца лишени от родителска, организирана от Операция Плюшено мече имаше нужда от събиране на средства за настаняване на младежи в неравностойно положение. Само за няколко месеца кампанията беше успешно затворена.
Кампанията за кризисния център за пострадали от насилие в гр. Перник на фондация Пулс, предоставяща годишно подслон на около 50 човека, събра сума от 18 000 лв. за неотложни нужди.
Вила Аутистика, на Фондация Помощ на лица с проблеми в развитието събра 45 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на Дневен център и социално предприятие в помощ на хората с проблеми в развитието от всякаква възраст и техните близки.

Лечение:
Рени, Светла и Валето са 3 смели жени, изпаднали в трудна здравословна ситуация, за които на платформата на Подкрепи.бг се събраха около 100 000 лв. и всички ние се надяваме на положително развитие в лечението им. А малкият Влади, който е само на 9 г. продължава битката си за това да може да проходи самостоятелно.
Рени организира и втора кампания на Подкрепи.бг, с която спешно събира средства за бъбречната си трансплантация.

Бедствия:
Наводненията в Карловските села през ранната есен на 2022 г. организирана от фондация Гората.бг събра 23 000 лв. в помощ на пострадалите.

Спорт:
Успехите в спорта, освен много труд, упоритост и лишения, изискват и финансови средства, за участия в състезания, както и за изграждане и поддържане на материална база за провеждане на подготовка на спортистите. С успешни кампании и най-вече с помощта на дарителите Подкрепи.бг съдейства на Стефан Ангов да участва на Световната купа по тенис на маса за хора с увреждания в Рим, както и за изграждане на игрище за Петанк за хора с увреждания. А Баскетболният отбор - девойки на 35-то училище Добри Войников в София участва в Световните ученически игри в Макао, Китай отново със средства събрани на Подкрепи.бг.

Животни:
Сдружение с нестопанска цел „Десети живот" организира първата кампания за животни на платформата, каузата беше кастриране, лечение, обезпаразитяване и ваксиниране на уличните котки в гр. Варна. Оказа се, че много жители на града припознаха проблема и кампанията се затвори много бързо, затова организаторите в момента имат втора кампания, продължение на първата, която също успешно генерира почти цялата си целева сума.


Повече информация за Подкрепи.бг

Онлайн дарителска платформа изградена и поддържана изцяло от доброволци.

НЕ удържа комисиона от кампаниите и никой от доброволците не получава заплата.

Основният принцип на Подкрепи.бг е безкомпромисна прозрачност и отчетност на кампаниите. Дори записваме всичките ни общи срещи и ги качваме в youtube канала ни.

Подкрепи.бг е open-source проект (с отворен код), което позволява на всеки IT специалист да разгледа кода, допринесе с нова функционалност и да се убеди сам в това, че не удържаме комисиона от кампаниите.


Подкрепи БГ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Имаме повече от 35 члена, като тук можете да прочетете повече за хората, които стоят зад проекта.