Министър Малинов: Днес направихме нова важна крачка към реализация на проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2024 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Малинов: Днес направихме нова важна крачка към реализация на проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ В присъствието на министъра на енергетиката „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ сключи във Вашингтон договор за правно сътрудничество с кантората Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман

/КРОСС/ „Ангажирането от страна на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД на международен правен консултант с опита и експертизата на Пилсбъри е важна крачка към успешната реализация на проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов на церемонията по подписване на документа, която се състоя в рамките на неговата визита във Вашингтон, САЩ. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности" Петьо Иванов и Винс Забелски - партньор в Пилсбъри. Участие в церемонията взеха и Д-р Джон Кармак - заместник-помощник секретар по ядрената енергетика в Департамента по енергетика на САЩ, както и Джеф Мерифийлд - ръководител на отдела за ядрена енергия в Пилсбъри, който е бил ръководител на ядрения регулатор на САЩ два мандата.

„Проектът за изграждане на 7 и 8 блок в ядрената ни централа е стратегически не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа в контекста на постигане на целите за въглеродна неутралност", подчерта министър Малинов. По неговите думи, този проект ще затвърди ролята на България, която разполага с 50-годишен опит в експлоатацията на ядрени мощности, като регионален енергиен лидер. Ангажирането на международна правна кантора от ранга на Пилсбъри в проекта ще съдейства за правилното структуриране и реализация на проекта, допълни още енергийният министър.

Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман e международна правна кантора с над 50-годишен опит в областта на ядрената енергетика. Портфолиото на кантората включва цялостно правно обслужване на някои от най-успешните проекти за нови мощности през последните години като АЕЦ „Барака" в Обединените арабски емирства и АЕЦ „Аккую" в Турция. Ключовите компетентности на кантората включват подготовка на договори за инженеринг и строителство, финансиране и лицензиране на нови ядрени мощности.

Енергийният министър Владимир Малинов се срещна с изпълнителния вицепрезидент за международните пазари и главен търговски директор на Уестингхаус Жак Беснаину и други представители на ръководството на компанията. В рамките на разговора бе подчертана необходимостта от финализиране на подписването на договор за инженеринг между „Нови мощности АЕЦ Козлодуй и консорциум между корейската Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън и американската Уестингхаус Електрик Къмпани. „Уверени сме, че съвместната работа на компании от подобен ранг е гарант за изпълнението на мащабния проект за изграждане на нови мощности у нас в заложените срокове", подчерта енергийният министър.