Реставриралият над 20 храма православни Турхут Исмаил със специална награда от LUXURY Property AWARDS
Секция: Православие
02 Октомври 2024 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реставриралият над 20 храма православни Турхут Исмаил със специална награда от LUXURY Property AWARDS Той посвещава отличието на отец Желязко Желязков, който не доживя възстановяването на църквата в с. Новоселци

/КРОСС/ Опазването на архитектурното ни наследство ще получи специална награда от XIV-то издание на LUXURY Property AWARDS 2024 на 4 октомври в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.

Призът ще отличи бизнесмена Турхут Исмаил, който се е заел с тежката задача да реставрира православни църкви и вече е възстановил над 20 храма. Последните два са на територията на община Нова Загора - "Свети Георги Победоносец" в с. Любенова махала и "Света Троица" в с. Новоселец.

В момента тече реставрацията на още една църква - "Въведение Богородично" в Чирпан."Реставрацията на една църква отнема 4-5 месеца, а разрешението да се даде старт на реставрацията отнема 6-7 години - тежка бюрокрация, проучване, проверка за статут паметник на културата, съгласуване и след одобрение - пак връщане в Министерство на културата. Изпълняват се много безсмислени и абсурдни дублиращи функции, които спират процесите по реставрация", споделя трудностите около изпълнението на мисията си Исмаил.Наградата му ще бъде посветена на просперитета на държавата и на благоденствието на българския народ, както и на отец Желязко Иванов Желязков, който за жалост не доживя да види старта на реставрацията на църквата Света Троица в с.Новоселец, заради тежката бюрокрация в държавата ни.Бюрократичната система не само не помага за добрите каузи, а и и всячески възпрепятства доброто.

А Турхут Исмаил се е посветил на обединението между мюсюлмани и християни, като дава личен пример с реставрацията на храмовете."Народ без вяра е празен, без съдържание. В храма е вярата, а във вярата е стремежът към светлото бъдеще на един народ. Един вярващ човек, независимо в кой бог вярва, винаги уважава другия вярващ човек. Ако има дрязги между различните религии, са изкуствено създадени", казва в интервю за БНР Турхут Исмаил.

Златен спонсор на събитието е най-големият български онлайн магазин за фамилни, сглобяеми басейни и оборудване за басейни - Басейни.нет, а организатори са Global Media и VIP COMMUNICATION, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. Партньори на форума са Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация, Международната академия на архитектуратата и други.