Премиерът Главчев: МВнР и МВР вземат мерки при потенциални рискове във връзка с кризата в Близкия изток
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2024 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Главчев: МВнР и МВР вземат мерки при потенциални рискове във връзка с кризата в Близкия изток Той събра ръководителите на службите за сигурност и представители на парламентарните групи и на президентството на среща

/КРОСС/ След новата ескалация на напрежението в Близкия изток и ракетите, които полетяха снощи към Израел, спешни заседания на властта и службите у нас. Малко преди 19 ч. в сряда приключи Съветът по сигурност в Министерския съвет.

„Бяха представени мерки за сигурност от Министерството на външните работи, службите и от Министерството на вътрешните работи. Набелязани са стъпки при потенциални рискове, които в момента не са факт", заяви министър-председателят Димитър Главчев.

На срещата министър-председателят събра ръководителите на службите за сигурност заради ситуацията в Близкия изток. Участваха още представители на парламентарните групи и на президентството. „Обсъдихме мерките, които да предприемем във връзка с кризата в Близкия изток. Още в началото на заседанието благодарих на народните представители, защото идеята беше да се представи информация какво е предприела изпълнителната власт по повод на случващото се", допълни премиерът.

Главчев посочи, че по повод евакуацията на българските граждани от Ливан България е реагирала адекватно. „Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме от българските и чуждите служби", каза той и отбеляза, че не е случайно, че половин час след излитането на правителствения самолет са започнали военните действия.

„Направих предложение България да изрази позиция по повод това да има деескалация на конфликта в Близкия изток, в съответствие на европейската позиция", призова премиерът.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков уточни, че България има ниско ниво на заплаха и към настоящия момент няма постъпили данни за опасност. „От снощи сме взели всички необходими превантивни мерки, така че да усилим нашето присъствие на стратегически места - израелското посолство и обществените мероприятия, които имат подобен акцент", посочи той.

„Ние допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина с участие в операциите на Европейския съюз, както и в Косово", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По-рано в сряда властта осъди атаките на Иран срещу Израел и не изключи ескалацията на напрежението в Близкия изток да доведе и до по-сериозна заплаха за мира в региона.

Възможно е да се стигне до пълномащабна война в Близкия изток, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави, не спрат ескалацията на напрежението между Иран и Израел. По моя оценка смятам, че вече балансираме на ръба. Ако Израел отговори директно по цели в Иран, става ескалация. Това посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона и призоваваме към деескалация", каза зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Затова страната ни трябва да е готова за всякакви сценарии обясни още министърът на отбраната. „Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий. При една ескалация бежанските потоци ще се увеличат. Освен това терористични действия на ислямистки организации са възможни в европейските страни и трябва да вземем мерки, за да подсигурим и сигурността у нас", допълни Запрянов.

На няколко места в София вече има засилени мерки за сигурност. „Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израел и други обекти, свързани с дипломатическата мисия. Няма данни за застрашеност от терористична атака. Имаме засилени превантивни мерки и на други места", посочи силовият министър Атанас Илков.

Още 25 наши сънародници в Ливан са поискали да бъдат евакуирани заедно със семействата си. „За тяхната евакуация се търсят различни варианти за евакуация, включително и с партньорски държави", каза Шекерлетова.