Искрен Иванов: Израел разполага със стратегически ресурси, които далеч надхвърлят тези на арабските държави.
Секция: Коментари
03 Октомври 2024 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искрен Иванов: Израел разполага със стратегически ресурси, които далеч надхвърлят тези на арабските държави.

/КРОСС/ Израел разполага със стратегически ресурси, които далеч надхвърлят тези на арабските държави. Единствената пряка опасност от Иран са ядрените ѝ съоръжения. Това каза снощи в студиото на "Денят на живо" доц. Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност.

Относно напрежението в Близкия изток доц. Иванов посочи, че Иран и Израел едва ли ще установят диалог. "Те се намират в т.нар. "дилема на затворника". Няма непосредствена заплаха за нашата сигурност. България е под ядрения чадър на НАТО, а имаме и много добри партньорски отношения с Израел и САЩ. Докато администрацията на Байдън е на власт, за мащабна война на коалиция срещу Израел трудно можем да говорим. Ще има асиметрични атаки в тясна координация с Вашингтон", смята той.

По думите му дебатът между кандидат-вицепрезидентите в САЩ е преминал основно под знака на вътрешната политика и проблемите на американското общество. "Републиканците показаха много по-уверен, последователен и конкретен кандидат. За мен Джей Ди Ванс е победителят. Тим Уолц попадна в капана му и това му коства победата, като се фокусира само върху оборване на аргументите му за Камала Харис. Той отправи лични нападки срещу нея, което е недопустимо", отбеляза Иванов.

Според него републиканците са концентрирани във вземането на възможно повече гласове от еврейското лоби в САЩ. "Този дебат опроверга схващането, че този вид дебати не са толкова важни, колкото президентските. Ди Ванс и Уолц обсъдиха проблемите с инфлацията и безработицата, както и расовата дискриминация. Правото на аборта също беше тема, а тя е много актуална. Този дебат дори надхвърли видяното в този между Тръмп и Харис. Има два варианта - единият - тя да спечели популярния народен вот, но електоралната колегия да връчи победата на него, другият - Харис да спечели убедително", коментира анализаторът.