Руслан Трад: Рисковете за България могат да бъдат всякакви, тъй като България е част от ЕС и НАТО
Секция: Анализи
03 Октомври 2024 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руслан Трад: Рисковете за България могат да бъдат всякакви, тъй като България е част от ЕС и НАТО

/КРОСС/ Снощи в предаването „Още от деня" по БНТ Руслан Трад, каза че рисковете за България могат да бъдат всякакви, тъй като България е част от ЕС и НАТО. „България е държава, която е много важно място разположена. Присъствието на по-неформални мрежи са от години на нашата територия, нещо което службите за сигурност знаят добре. Отделно България се намира между две взривоопасни зони - между Украйна, където войната бушува, и на юг Близкия Изток".

Трябва да се вземат напълно мерки във всички големи градове на страната, не само по изходи и входове, летища, гари, защото ние вече имаме лош случай с тероризъм и то с Хизбула, така че България би трябвало да си е взела уроците, обясни Трад. „Нека все пак зрителите да не изпадат в паника, но у нас много рядко се говори на тази тема. Тези въпоси са далеч от нашия дневен ред, но мерките са рутинни - те трябва да бъдат взети, когато около държавата има подобни конфликти".

Мен и колегите ми не ни изненада реакцията на Иран, защото ежечасно следим събития като войната в Газа, войната в Ливан, заяви Трад. „Иран прави често трудна преценката на анализаторите как ще действа, защото за Иран воденето на война се случва на различни слоеве. Нямаме само използване на оръжия като вчерашната атака. Много хора си представят войната като окопна, но за Иран воденето на война вече всъщност е над десетилетие дори и повече. Този конфликт, който постоянно избухва между Израел и Хизбула, стигаме до днешния момент, който е по-различен и ескалацията е много по-голяма".