Пеевски внася сигнал до Инспектората на ВСС след освобождаването на прокурорския син от Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2024 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пеевски внася сигнал до Инспектората на ВСС след освобождаването на прокурорския син от Перник Настоявам за задействане на всички законови механизми за контрол и оценка на интегритета на магистратите, постановили това решение, заяви Пеевски

/КРОСС/ Председателят на ДПС Делян Пеевски внася сигнал до Инспектората на ВСС след освобождаването на прокурорския син от Перник. Това съобщи той с позиция до медиите

"Скандализиралото обществеността в Перник решение на Софийския районен съд да освободи прокурорския син от Перник Васил Михайлов е поредната цинична демонстрация на Съда на неуважение към обществения интерес, сигурността и спокойствието на гражданите. След това решение на СРС цял един град живее в страх, с гнева от безнаказаността и накърненото чувство за справедливост", пише Пеевски.

"В отговор на тази крещяща несправедливост аз ще внеса сигнал до Инспектората на ВСС и ще настоявам за задействане на всички законови механизми за контрол и оценка на интегритета на магистратите, постановили това решение. А най-възмутителното е, че подобни случаи на арогантни престъпници, покровителствани от снизходителни магистрати има във всеки град и всяко село", казва още Пеевски.

"Ежедневно се усеща дефицит на правосъдие в обществото. Наболели и скандални случаи на закъсняло или никакво правосъдие подкопават доверието в системата, държавата и демокрацията. Накърнено е чувството за справедливост", продължава позицията му.

От "ДПС - Ново начало" ще инициират в първите дни на 51 НС приемането на законодателна програма, свързана с реализацията на реална съдебната реформа по най-бързия възможен начин. Целта е да се възстанови доверието в институциите и чувството за справедливост, се казва още в позицията. "Наш дълг като законодатели е да създадем условия за изпълнението на всички демократични стандарти - независими магистрати, справедлив процес, компетентен и авторитетен съд, ефективна и безпристрастна прокуратура и компетентно и ефективно следствие", казва Пеевски.

"Българските граждани не могат повече да чакат справедливост и сигурност, защото политиците не са си свършили работата или не могат да се погодят помежду си. Нашият главен приоритет е гарантирането на държавността, на демокрацията и на сигурността на хората", завършва Пеевски.