Министър Николов: Модернизацията и разширяването на производствата спомагат за създаването на нови икономически възможности
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2024 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов: Модернизацията и разширяването на производствата спомагат за създаването на нови икономически възможности

/КРОСС/ Модернизацията и разширяването на производствата спомагат за създаването на нови икономически възможности, в контекста на прехода към по-чиста енергия, а ефективната диверсификация на доставките, заедно с интегрирането на устойчиви и модерни технологии, ще определи доколко успешно България ще може да балансира между икономическите ползи и нуждата от екологична отговорност и намаляване на въглеродните емисии. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на конференция по случай 25 години от създаването на Българската петролна и газова асоциация на тема „Енергийният преход в транспорта в Югоизточна Европа". 

Той подчерта необходимостта от полагането на съвместни усилия като гарант за икономиката на страната. „Важно е от една страна да се търсят съвместни и дългосрочни решения по важните за бизнеса теми, а от друга баланса между бизнеса и крайните потребители на горива", подчерта д-р Петко Николов.

„Икономическите дейности в сектор „Производство на рафинирани нефтопродукти" в България са безспорно от стратегическа важност и за регионалната икономическа стабилност и за международната търговия", каза министър Николов и добави, че те са в основата на транспортната система, енергетиката и индустрията. По неговите думи браншът играе важна роля за вътрешното производство и осигурява хиляди работни места, както пряко в производството, така и косвено чрез свързани сектори като логистика, дистрибуция и обслужване. 

Министър Петко Николов поздрави Българската петролна и газова асоциация, която отбелязва 25 години от своето създаване.  „Пожелавам да продължавате да бъдете ефективен и ценен партньор на Министерството на икономиката и индустрията за постигане на сигурност и предвидимост в търговията с горива, за подобряване на бизнес средата и за повишаване на енергийната ефективност на страната", заяви той.