Трогателен концерт за 90-годишнината на забележителния български композитор, диригент и педагог - академик Васил Казанджиев
Секция: КУЛТУРА
03 Октомври 2024 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трогателен концерт за 90-годишнината на забележителния български композитор, диригент и педагог - академик Васил Казанджиев

/КРОСС/ На 30 септември 2024 г. в камерна зала „България" с премиерни произведения на маестро Казанджиев в изпълнение на негови ученици, се закри 55-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици", за първи път с програма и през септември. Фестивалът имаше честта и привилегията да отбележи годишнината на акад. Васил Казанджиев в присъствието на маестрото и негови именити ученици, и така завърши наситената програма на музикалните седмици.  Сред цветя и поздравителни адреси, многобройни гости изпълнени с почит и уважение към маестро Казанджиев, той самият отново завладя публиката със своята човечна реч за музикалното изкуство, предаността към него и вдъхновението в неговия живот. На сцената дефилираха именити музиканти с разнообразие от инструменти, подвластни на композиторския талант на маестро Казанджиев, изтъкал в последните си произведения дълбоко съдържателен музикално-афористичен концентрат.  

Сезонът за 2024 година на „Софийски музикални седмици" завърши повече от впечатляващо и достойно. И тази година бяха многобройни международните гости и изявените имена, които представиха палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и ансамблови изпълнения. Акценти имаше с подбрани произведения, композитори, утвърдени звезди и изгряващи таланти. Представихме богата съпътстваща с премиери на дискове и книги, майсторски класове, лекции и конференции, и всички творчески инициативи създадоха специфично музикално пространство в столицата. Защото отново звучаха български и световни премиери, създадоха се нови творчески колаборации, младите таланти и утвърдените звезди предложиха изключително интересни програми. Отбелязахме крупни годишнини, имаше разнообразие от жанрове, предложихме иновации с поглед в бъдещето. За всичко това благодаря на композиторите с новите им творби, на прекрасните им вдъхновени изпълнители и на публиката, която знаеше на какво и защо отива. Тази вяра в фестивала ще пренесем и в следващото му издание. До следващото 56-то издание!

В програмата на юбилейния концерт на 30 септември ще участват изтъкнати изпълнители като струнен квартет „Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа, Виктор Теодосиев - валдхорна, които ще представят премиерни творби на неуморно пишещият Маестро.

Подробности в програмата, може да намерите на страницата www.sofiaweeks.com.  

 

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks;  

Билети на касите на зала „България" и в електронната мрежа. 

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

 

Медийни партньори: БНТ, БНР, Actualno, в-к Трета Възраст, Jazz FM, КласикА 

Намерете ни на: www.sofiaweeks.com; https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/;

е-майл: sofiamusicweeks@gmail.com