Позиция на общинските съветници от групата на МК "БСП за България" в СОС
Секция: ПОЛИТИКА
03 Октомври 2024 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на общинските съветници от групата на МК "БСП за България" в СОС

/КРОСС/ Запорирането на сметките на задлъжнялото с близо 2 милиарда лева общинско дружество "Топлофикация София" е логичният финал на некомпетентното управление на ГЕРБ и на ПП-ДБ-СС. Години наред дружеството беше източвано, бяха отлагани всички необходими проекти за технологична модернизация и преструктуриране. Но за сметка на това се трупаха огромни дългове, които услужливо бяха прехвърляни, посредством цесии, на Българския енергиен холдинг. Последваха безумните действия на правителството на Кирил Петков по прекратяване на газовите договори, довели до значителен ръст на цената на газа, минаваща през новите близки до властта посредници. Сега през сметките за топлинната енергия всички столичани плащат цената на това безотговорно и некомпетентно управление на сектора. Запорирането на сметките от страна на "Булгаргаз" заплашва с фалит и без това декапитализираното дружество и поставя под риск неговото функциониране преди старта на отоплителния сезон. Поставя под риск най-вече самата енергийна сигурност на страната.

Трябва да е ясно, че отговорността за това е на управлявалите в сектор "Енергетика" през последните години. Столична община също не може да избяга от отговорността за нейното бездействие по темата от близо една година. Както и от неадекватната позиция на кмета Васил Терзиев да се обяви против скорошната смяна на ръководството на дружество, довело го до тези плачевни резултати.

Настояваме за изслушване, на което да бъде представена информация за текущото състояние на дружеството. Готовността за предстоящия отоплителен сезон и мерки за оздравяване и стабилизиране на "Топлофикация София".

Пресцентър на Градския съвет на БСП - София