Сигнал относно нови проблеми с ТЕЛК
Секция: Здраве
03 Октомври 2024 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сигнал относно нови проблеми с ТЕЛК

/КРОСС/ До Пациентски организации "Заедно с теб" постъпиха сигнали за премахната от вчера възможност на лекарите в ТЕЛК да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в комисията.

Обръщаме внимание на министъра на здравеопазването (МЗ), че в много комисии липсват различни специалисти и лекарите не могат да издадат компетентно решение, особено, ако се касае за по-рядко заболяване.

С отнемането на тази опция "експертите" от МЗ или ще предизвикат ощетяване на пациентите, което ще доведе до съдебни дела, или ще се получи дълго забавяне, особено през по-тежкия зимен период и хората с увреждания ще останат без нужната им социална подкрепа.

Не е възможно лекар с друга специалност да даде адекватно решение по например неврологично заболяване, ако е учил неврология преди десетки години.

Настояваме спешно да се върне възможността да се пренасочват досиета при липса на специалисти към други комисии в страната, в които има по конкретно заболяване.

Или друго решение - електронната система да се пренастрои така, че да изпраща доситета само там, където има нужния специалист за дадено заболяване.

Настояваме незабавно "експертите" в Министерство на здравеопазването да спрат да си правят експерименти с живота и здравето на пациентите!

Казусът е консултиран с д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК в София и председател на сдружението на лекарите, работещи в ТЕЛК.