Министър Цоков откри форум на педагози от 4 балкански университета
Секция: Наука
03 Октомври 2024 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков откри форум на педагози от 4 балкански университета

/КРОСС/ Разработва се Национална програма "Развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование", в която ще участват учени от университетите. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред преподаватели от четири балкански университета, които провеждат научен конгрес у нас. Той е посветен на изследователските и образователни ракурси в условията на дигитална трансформация.

Министър Цоков подчерта, че целта на новата програма на МОН е да се насърчат научните изследвания с участие на университетски учени, които да се приложат в образователната система. "Нужно ни е да имаме подобен инструмент, с който да насърчаваме проучванията и иновациите, които да влизат в класната стая и да спомогнат за промяна на обучението, съобразно предизвикателствата на бъдещето", обясни министър Цоков.

Той акцентира и на предизвикателствата от навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на обществения живот. "Ще бъде важно да учим децата и как да формулират правилни въпроси и как да взаимодействат с изкуствения интелект", подчерта проф. Цоков. Според него е необходимо много повече персонализирано обучение, изграждане на умения, а не възпроизвеждане на знания. Това ще доведе и до промяна и на методологията на оценяване.

Педагогическият факултет при Тракийски университет - Стара Загора е домакин на партньорите си от Учителския факултет на Загребски университет в Хърватия, Педагогическия факултет „Св. Климент Охридски" на Университет „Св. Св. Кирил и Методий" в Скопие (Северна Македония) и Педагогическия факултет на Тракийски университет - Одрин (Турция).