ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги партнира за включване в програма RESTORE за съхранение на електроенергия чрез батерии
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2024 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги партнира за включване в програма RESTORE за съхранение на електроенергия чрез батерии

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО предлага активно партньорство на своите клиенти по стартиралата процедура по програма "RESTORE" за проекти за батерии. Програмата осигурява финансиране до 50% от разходите за батерии, като грантът не може да надвишава 371 607 лв. без ДДС за 1 MWh от енергийния капацитет. Отпуснатите по Националния план за възстановяване и устойчивост средства са в размер на близо 1.2 млрд. лева. Грантът е предвиден за батерии с/над 10MW (AC мощност) и 20MWh (капацитет) за съхранение на енергия от ВЕИ.

Кандидатите по програма "RESTORE" е необходимо да представят следните документи:

• Валидно становище, предварителен или окончателен договор за присъединяване с ЕСО
• Идеен/технически проект
• Банкова гаранция за 3% от гранта.

За финансиране по процедурата се предвижда да бъдат допуснати разходи, които са възникнали след датата на публикуване за обществено обсъждане на процедурата - 25 юни 2024 година. Крайният срок за подаване на кандидатури е 21 ноември 2024 г. Задължително условие е кандидатът да е търговец по смисъла на Търговския закон и да е регистриран по реда на Търговския регистър и регистъра на ЮЛНС или еквивалентно лице, регистрирано в държава членка на Европейското икономическо пространство. Няма да бъдат приемани кандидатури от фирми, в производство по или обявени в несъстоятелност, както и такива в процедура по ликвидация. Инвестициите по процедурата трябва да са изпълнени и въведени в експлоатация до месец март 2026 година.

ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги активно подкрепя програма „RESTORE" като част от своята политика за енергийна ефективност. Компанията е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради и реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални и търговски потребители. Чрез своите собствени експерти и в партньорство с утвърдени доставчици и производители търговското дружество предлага на клиентите си системи за енергиен мониторинг и управление на консумацията на електроенергия, както и различни специализирани услуги и консултации. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги е надежден партньор при изграждането и поддръжката на енергийно ефективни системи, в това число за съхранение на електроенергия.