Министерството на правосъдието очаква предложенията на магистрати за необходимите промени в ЗСВ
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2024 17:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на правосъдието очаква предложенията на магистрати за необходимите промени в ЗСВ

/КРОСС/ В двуседмичен срок от днес Министерството на правосъдието (МП) очаква предложенията на магистрати за необходимите изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това заяви министър Мария Павлова на първото заседание на работната група по ЗСВ, в която влизат съдии, прокурори, следователи, представители на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, експерти на министерството.

МП иска този път да обърне фокуса и затова очакваме предложенията на съдебната власт, подчерта министър Павлова.

Групата започва работа по ЗСВ след решението на Конституционния съд по измененията в основния закон, неин ръководител е зам.-министър Михаела Мечкунова.

След проведено обсъждане, членовете на работната група се обединиха около три основни направления на работа: необходими промени в ЗСВ след измененията в Конституцията и решението на Конституционния съд по тях; проблеми в ЗСВ, които вече са били предмет на обсъждане и разглеждане в предходни работни групи - конкурси, атестации, командироване, дисциплинарни производства, електронно правосъдие; както и нови теми, които тепърва ще бъдат повдигнати от представителите на съдебната власт, но са от значение за функционирането й.