На ръба на възможностите: Как се справят болниците в Ивицата Газа
Секция: Анализи
03 Октомври 2024 19:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На ръба на възможностите: Как се справят болниците в Ивицата Газа Al-Aqsa Martyrs е едно от малкото останали медицински заведения в Газа

/КРОСС/ Болницата Al-Aqsa Martyrs е една от малкото останали в Ивицата Газа. Тя обслужва близо 2 милиона души, разказва Voice of Ameirca.

Д-р Ибрахим Абу Сакр е бежанец от северната част на Газа. За него всеки ден е борба за спасяване на човешки животи заради боевете между Израел и „Хамас". Част от проблемите, които стоят пред медицинските работници, е намирането на достатъчно легла за пострадалите, както и сериозната липса на лекарства.

Своята история пред VOA споделя и Рида Ал-Раи, чиято дъщеря е осакатена при израелска атака. Тя се нуждае от операция, болките са неописуеми, а обезболяващите не достигат, споделя жената. И въпреки трудностите тя е благодарна, че в болницата могат да се погрижат за момичето.

Д-р Абу Сакр прекарва голяма част от деня си в хирургията, но казва, че винаги мисли как да се справи с недостига на ресурси, сред които е и липсата на медицинско оборудване, и консумативи.

„Не знам как ще приключи тази война, но ние работим извън предела на възможностите си. Това не е по силите на нито една болница, на нито един лекар. Не знам как успяваме да понесем болката и умората, но все още се държим", казва още д-р Абу Сакар. И се моли конфликтът скоро да приключи.