Израел нареди на жителите на няколко населени места в Ливан да се евакуират
Секция: СВЯТ
03 Октомври 2024 20:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел нареди на жителите на няколко населени места в Ливан да се евакуират

/КРОСС/ Израел продължава сухопътната си операция в ЮженЛиван срещу цели на "Хизбула". При въздушни удари в Бейрут през нощта са загинали най-малко шестима души. На този фон в съвета за сигурност на ООН, Иран и Израел си отправиха взаимни нападки и заплахи за ответни действия.

Израелските военни призоваха жителите на повече от 20 села и град в южната част на Ливан да се евакуират - това е последният от поредицата призиви за преместване, отправени от армията в момент, в който тя е насочена срещу позиции на „Хизбула".

„ЦАХАЛ (израелската армия) не възнамерява да ви навреди и за ваша собствена безопасност трябва незабавно да евакуирате домовете си и да се насочите на север от река Авали. Спасете живота си", заяви говорителят на армията Авичай Адраи.

Изявлението включва и южния ливански град Набатийе. По-рано тази седмица Израел заяви, че неговите войски са започнали „наземни набези" в части от Южен Ливан, укрепление на „Хизбула", след дни на тежки удари по райони в цялата страна, където групировката има влияние.

Силни експлозии отекнаха около полунощ в централната част на Бейрут. При израелски въздушен удар е била поразена многоетажна жилищна сграда в квартал Башура, близо до парламента. Това е първият израелски въздушен удар в сърцето на ливанската столица от началото на този конфликт. Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, крепост на "Хизбула". Израел се готви да разшири сухопътната си операция в Южен Ливан и към границата в сряда бяха изпратени още войски. Високо напрежение имаше и в Съвета за сигурност на ООН, където Израел и Иран си отправиха взаимни заплахи за ответни действия.

"Нека бъда ясен - Израел ще се защити. И нека ви уверя, че последствията, които Иран ще понесе за действията си, ще бъдат много по-големи, отколкото те някога биха могли да си представят", заяви посланикът на Израел в ООН Дани Данон.

"Иран е напълно готов да предприеме допълнителни отбранителни мерки, ако е необходимо, за да защити законните си интереси и да защити териториалната си цялост и суверенитет срещу всеки акт на военна агресия и незаконна употреба на сила", посочи посланикът на Иран в ООН Амир Саед Иравани.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя похвали Иран за „изключителната" сдържаност през последните месеци и заяви, че ракетната атака срещу Израел не може да се разглежда отделно от случващото се в Ливан, Газа, Сирия и Йемен. А в очакване на израелския отговор Джо Байдън се опитва да предотврати по нататъшно изостряне на конфликта.

"Ще обсъдим с израелците какво ще направят. Всички в Г-7 са съгласни, че те имат право да отговорят. Но това трябва да бъде пропорционален отговор", смята Джо Байдън.