Министерството на правосъдието на САЩ и „Майкрософт“ иззеха уебсайтове, свързани с руски хакери
Секция: СВЯТ
04 Октомври 2024 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на правосъдието на САЩ и „Майкрософт“ иззеха уебсайтове, свързани с руски хакери

/КРОСС/ Технологичният гигант "Майкрософт" и американското министерство на правосъдието съобщиха вчера, че са иззели повече от 100 уебсайта, за които се смята, че са били използвани от руски хакери за извършване на компютърни измами и злоупотреби в САЩ, предаде ДПА.

Между януари 2023 г. и август 2024 г. компанията "Майкрософт" е установила, че група с кодово име "Стар близърд" (Star Blizzard) се е насочила към над 30 граждански структури и организации, включително журналисти, мозъчни тръстове и неправителствени организации, се казва в съвместно изявление.

"Руското правителство е управлявало тази схема, за да открадне чувствителна по естество информация от американците, като е използвало привидно легитимни имейл акаунти, за да измами жертвите да разкрият данните за достъп до техните акаунти", заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако.

Според "Майкрософт" групата "Стар близърд" е била "упорита".

"Те старателно проучваха мишените си и се представяха за доверени контакти, за да постигнат своите цели", заяви компанията.

"Майкрософт" и преди е предупреждавала, че руски агенти се опитват да повлияят на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва ДПА.