Вандалски акт в гробищния парк на Ямбол
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2024 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вандалски акт в гробищния парк на Ямбол

/КРОСС/ Вандалски акт в гробищния парк на Ямбол. Цяла мраморна надгробна плоча беше демонтирана и изнесена, разказаха шокирани близки в сигнал до bTV. Според управата на парка само за два месеца има над 30 случая на кражби, чупене и оскверняване на гробни места. От общината обещаха камери, за да спрат посегателствата.

Иван Бужев идва на гроба на родителите си, когато го вижда почти открит - свалена е надгробната плоча над покойниците. И той, и съпругата му са шокирани.

Трагедията е, че се посяга на гробовете на хора, които вече ги няма. Не може да се посяга на гробовете на хора, които са ни създали и в един момент да виждаш, че гробът им е поруган, казва той.

Това е кощунство срещу тях, грозна постъпка... Шок. Това са обични хора, които уважаваме и искаме по някакъв начин да отдадем почит към тленните им останки и мястото на вечния им сън, добавя Таня Бужева.

Жената подава сигнал на тел. 112, идва полиция и сваля показания. До момента извършителят остава неизвестен. Бужева се свързва с човек от гробищния парк, който й казва, че случаите в рамките на два месеца са около 30 - кражби на покривни плочи, паметници, вази, скамейки.

По телефона управителят на гробищния парк потвърждава, че има десетки случаи на кражби и вандалски прояви, но отказва да застане пред камерата. В периметъра има частично видеонаблюдение и жива охрана, която не е достатъчна, признаха и от община Ямбол

Не сме напълно наясно с всички тези случаи, не е имало жалба към общинска администрация за тези неща и сега тепърва стигаме до този проблем. В момента има жива охрана, която поради голямата територия на гробищния парк не успява да обхване всичко и най-вероятно затова се получават тези вандалски прояви, казва Константин Андреев , заместник- кмет на община Ямбол.

Предстои общината да стартира процедура за цялостно видеонаблюдение на гробищния парк. Дотогава при подобни случаи хората могат да подават сигнали към институциите.