Община Етрополе в партньорство с УНСС
Секция: ИКОНОМИКА
04 Октомври 2024 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Етрополе в партньорство с УНСС

/КРОСС/ Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров подписа меморандум за сътрудничество с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. На срещата бяха обсъдени различни образователни инициативи като посещения на студенти от УНСС на място в Общината, срещи с утвърдени преподаватели на университета, организация на стажове и практики. Двете институции ще си партнират при осъществяването на проучвания и научни изследвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление и други в подкрепа на доброто публично управление.

Кметът инж. Владимир Александров изтъкна важността на партньорството между двете институции за реализацията на съвместни проекти, общи събития, участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, експертизи, статистически и други проучвания и събития, организирани от община Етрополе, както и участие на нейните представители в презентации пред студенти, в лекции, семинари и други прояви, организирани от УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание, че „с подписването на такива споразумения с общините УНСС се стреми да съдейства за създаването и поддържането на подходяща институционална среда, насърчаваща тристранното партньорство между университета, местната власт и бизнеса. Политиките за устойчиво развитие на местно ниво е добре да бъдат неразривно свързани с образованието и бъдещето на младите хора и участието на местната власт в този процес е от ключово значение". Ректорът допълни, че за поредна година УНСС организира изнесени пробни изпити във формат ДЗИ в различни градове на страната, които се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите, тъй като са още една възможност за прием в Университета. Той очерта и други пътища за съвместно сътрудничество в полза на младите хора, като посещенията на средношколци в Университета, участието им в национални и спортни състезания. Той посочи, че УНСС за първи път организира и конкурс за най-добра администрация, подчертавайки важността на популяризирането на добрия опит.

Инж. Александров прояви интерес към възможностите на УНСС за провеждане на проучвания, свързани с възможностите на общината и изготвянето на оценка за развитие. Той пое и ангажимент за организирането на среща на директорите на двете гимназии в града с представители на Университета в подкрепа на професионалното ориентиране на учениците и на нужната акредитация за специалности.

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров подари на проф. д-р Димитров кутия за ключове с облика на един от символите на града - Историческия музей.