Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия
Секция: Русия
04 Октомври 2024 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия

/КРОСС/ „След края на войната в Украйна, Словакия планира да възобнови икономическите и стандартните си отношения с Русия". Това заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо по време на участие в телевизионния канал RTVS.

Подобно на унгарския си колега Виктор Орбан, Фицо последователно критикува западната военна помощ за Украйна и санкциите срещу Русия.

„Ако войната приключи по време на моя мандат, ще направя всичко възможно, за да възстановя икономическите и стандартните отношения с Русия. ЕС се нуждае от Русия, а Русия се нуждае от ЕС. Приятелските отношения с Украйна също ще бъдат много важни за нас", добави той.

Въпреки противоречивата си реторика словашкият премиер често избягва да върви срещу консенсуса на ЕС в практически стъпки - нещо, с което Будапеща е печално известна.

Макар да обещава, че Словакия няма да предостави „нито един патрон" на Украйна, Фицо разреши продължаването на търговските военни продажби на Киев.

Фицо също така изрази надежда, че Украйна ще остане транзитна страна за руския износ, който тече към Европа.
Въпреки че Украйна е ключов възел за руския газ, идващ в ЕС, договорът ѝ с руския „Газпром" изтича в края на 2024 г. и няма планове за удължаването му.

Словакия също така продължава да купува руски петрол, течащ по тръбопровода „Дружба", който също води към Украйна. Братислава е една от малкото столици, получили разрешение да продължат да купуват руски петрол по тръбопровода в рамките на усилията на целия ЕС да се откаже от руския внос.