Скафандърът на втория български космонавт пристига в София за изложението „Влез в Космоса“
Секция: Наука
04 Октомври 2024 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скафандърът на втория български космонавт пристига в София за изложението „Влез в Космоса“ Костюмът е създаден в бившия СССР през 70-те години на миналия век, стойността му се пази в строга тайна и до днес

/КРОСС/ Оригиналният скафандър на втория български космонавт Александър Александров пристига в София и ще бъде част от изложение "ВЛЕЗ В КОСМОСА" в столичния Сердика Център. Събитието е вдъхновено от Световната седмица на Космоса, която се отбелязва всяка година от 4 до 10 октомври. Костюмът е създаден в бившия СССР през 70-те години на миналия век, а стойността му и материалите, от които е изработен, се пазят в строга тайна и до днес. За последно скафандърът е бил в София в началото на века, а сега за първи път ще бъде изложен в търговски център, където могат да го видят безплатно десетки хиляди посетители. "ВЛЕЗ В КОСМОСА" ще продължи до 27 октомври. Входът е свободен.

Ценният експонат трябва да се съхранява далеч от влага и може да бъде докосван само с ръкавици. В Сердика Център той ще бъде изложен в специално построена витрина при засилени мерки за сигурност.

Като част от изложението във въздуха между две нива на мола ще бъде изградена инсталация с размерите на двустаен апартамент, вдъхновена визуално от Млечния път. За изработката ѝ са използвани цветни полупрозрачни плаки, фолиа и плоскости с преливащ и отразяващ ефект. Част от проекта е и малка космическа станция, съставена от тяло и лед екрани, както и различни модни и фото кътове в пространството на голямата ротонда в Сердика Център.

През 1999 г. Общото събрание на ООН обявява дните от 4 до 10 октомври за Световна седмица на Космоса. През миналата година проектът обединява над 16 000 събития в над 90 държави в целия свят, организирани от различни космически агенции, музеи, училища, клубове и други.