Министър Цоков награди 50 учители за успешни практики в интеграцията на деца от уязвими групи
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2024 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков награди 50 учители за успешни практики в интеграцията на деца от уязвими групи

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди 50 учители за разработени успешни практики за образователната интеграция и приобщаването на деца и ученици от уязвими групи. Това стана по време на Деветата национална конференция за образователна интеграция и образователно приобщаване.

Средствата за работа с деца и ученици от уязвими групи в последните три години са нараснали с 35%, като за 2024 година размерът им е 48 млн. лв., съобщи министър Цоков. Според него обаче може да се търсят и по-добри възможности за участие в национални програми на малките училища. Той отбеляза, че МОН вече е осигурило финансиране за училищата, които със средства от бюджетите си назначават медиатори, които да помагат интеграцията. Освен това медиаторите са включени вече и в Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

„Вие добавяте много голяма стойност не само към образователното, но и към личностното развитие на децата и учениците", каза министър Цоков. Според него добрите практики ще помогнат за промяната на учебните програми - те да могат да се адаптират към всяко училище според спецификата на учениците. „Трябва да изграждаме мрежа от съмишленици, за да мултиплицират вашите постижения и да насърчаваме иновациите във всички училища", каза министър Цоков.

По време на конференцията учителите показаха как работят, за да помогнат на всяко дете и ученик да се образова и социализира. Акценти в практиките бяха екипната работа - на ученици и на учители, прилагане на иновации, проектно-базирано обучение, с дигитални технологии, вкл. изкуствен интелект, възпитание чрез изкуство, спорт и различни инициативи.

Учителите провокират интерес към знанието у децата като им предлагат преживяване, решаване на задачи чрез изследване и практическа работа. Това провокира креативност, създава умения за взимане на решения и повишава самочувствието им. Представените форми на работа включваха и ангажирането на родителите под най-различна форма с образованието и училищния живот.

Общо 111 разработки бяха селектирани в рамките на конкурса, организиран от МОН. Отличените 50 учители получиха грамоти и ваучери за книги. От Синдиката на българските учители им присъдиха и по два кредита за професионална квалификационна степен.

Сред отличените учители бяха и Стоянка Митева и Гергана Колева от ОУ „Христо Ботев" в бургаското село Екзарх Антимово, които работят заедно и са автори на най-голям брой образователни ресурси в „Дигиталната раница".

В журито, което оцени добрите практики, бяха проф. Пламен Макариев, проф. Янка Тоцева, проф. Лиляна Стракова, проф. Сийка Чавдарова-Костова, проф. Йосиф Нунев и доц. д-р Емил Бузов. Сред гостите на форума беше и Иван Кънчев, зам.-председател на СБУ.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН