Три пъти повече глоби е наложила полицията заради нарушения с тротинетки
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2024 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три пъти повече глоби е наложила полицията заради нарушения с тротинетки

/КРОСС/ Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки, водачите им грубо нарушават правилата за движение, затова и контролът от органите на реда е завишен. Три пъти повече глоби е наложила полицията заради нарушения с тротинетки, обясни пред БНТ главен инспектор Лъчезар Близнаков - от "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Инцидентите са чести и статистиката показва, че има увеличение на тези инциденти, както и на ранените и загиналите при тях. Не подценяваме тези факти и на база на анализите отдавна сме запознати с тази тенденция. Затова контролът е насочен към водачите на тези превозни средства. Статистическите данни за административно-наказателната дейност по отношение на водачите на тези превозни средства ясно показва, че контролът е завишен значително, като от началото на годината са съставени 831 акта и над 3200 фиша само на такива задачи. Докато за същия период на миналата година са били 273 акта и 890 фиша, обясни гл. инспектор Близнаков.

По думите му нарушенията на водачите на тротинетки са много.

Пренебрегват се абсолютно всички правила за управлението на тези превозни средства. Най-честите нарушения са неправилно движение по пътното платно, превозване на пътник на индивидуалното превозно средство, а това е абсолютно забранено. Не трябва да бъде подценявано индивидуалното електрическо превозно средство, защото всеки, който има елементарни усещания от поведението на едно превозно средство и се е качвал на такова, знае, че то крие доста рискове. Не е стабилно, не се държи добре на пътя, в никакъв случай не трябва да се подценява, подчерта той.

Проблемът с инцидентите с електрически тротинетки е национален, затова и в някои общини се въведоха допълнителни рестрикции за придвижването с електрически тротинетки.