Зам.-министър Стоян Андонов се включи в световния пробег на мира
Секция: СПОРТ
04 Октомври 2024 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Стоян Андонов се включи в световния пробег на мира

/КРОСС/ Заместник-министър Стоян Андонов подкрепи световния пробег на мира, символизиращ стремежа на човечеството към по-мирен свят. Той се включи в посрещането на факела в ОУ "Свети Иван Рилски" в Перник.
"Изключително се радвам, че съм тук с вас. Всички знаем, че спортът е един от основните посланици на мира и много се гордея, че спортистите са хората, които разпространяват тези послания. Дано се вслушат в това повече хора, повече хора да бъдат мъдри и споровете да се решават на спортния терен", заяви зам.-министър Андонов.

След официалната част по посрещането на посланиците на мира, сред които и участникът в турнира по джудо на Олимпийските игри в Токио 2020 и Париж 2024 Ивайло Иванов, доц. Андонов и кметът на Община Перник Станислав Владимиров засадиха дърво на мира в двора на училището.

Спортният ден в Перник продължи с "Панорама на спорта", където се проведе програма с демонстрации от местните спортни клубове и среща с олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Лаура Траатс.

Световният пробег на мира е международна инициатива, която с факелно шествие преминава през 150 страни в света. У нас тя достигна до градовете Русе, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Ихтиман, Костенец, София и много други. След Перник щафетата се насочва към Кюстендил. Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Идеята е хора от всякакви възрасти и от хиляди населени места да се присъединяват по маршрута на щафетата, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Горящият факел символизира стремежа на човечеството към мир и световно единство.