Националният исторически музей отбеляза 130-та годишнина от рождението на цар Борис III с юбилейна изложба
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Октомври 2024 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният исторически музей отбеляза 130-та годишнина от рождението на цар Борис III с юбилейна изложба Изложбата „Борис III. Личност и държавник“ бе официално открита в присъствието на Негово Величество Цар Симеон Втори и Негово Царско Височество Княз Борис Търновски

/КРОСС/ Вчера, 3 октомври 2024 г., в присъствието на Негово Величество Цар Симеон Втори и Негово Царско Височество Княз Борис Търновски, министъра на културата г-н Найден Тодоров, доц. д-р Пламен Славов, секретар по култура и духовенство на Президента, г-н Евтим Милошев, министър на туризма, г-жа Снежана Петкова - Владимирова, директор Централният държавен архив и д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, Националният исторически музей отбеляза 130-та годишнина от рождението на цар Борис III с официално откриване на юбилейната изложба „Цар Борис III. Личност и държавник". Тя се осъществява с партньорството на Държавна агенция „Архиви" и Националния политехнически музей.

Националният исторически музей, Централният държавен архив и Националният политехнически музей отварят своите фондове, за да представят изключително редки и атрактивни документи и предмети, свързани с живота и дейността на цар Борис. Голяма част от документите се показват за пръв път.

В изложбата са експонирани разкошни поздравителни адреси, калиграфски изписани, връчени на монарха по повод покръстването, пълнолетието и женитбата му. Показани са красиви часовници, ювелирно изработени златни брошки, игли и медальони с вензелите на цар Борис III и царица Йоанна.

Многобройни са снимките - обективно свидетелство на времето, илюстриращи жизнения път на владетеля от раждането до неговата смърт. Фотографиите отразяват частния и обществения живот на цар Борис и разкриват любовта му към природата, науката и техниката, популярността му сред народа.

Централно място във временната експозиция заемат документи от първостепенно национално значение като Манифеста на цар Борис към българския народ за встъпването му на престола на 3 октомври 1918 г. и Крайовския договор, подписан между България и Румъния на 7 септември 1940 г., с който Южна Добруджа се връща в пределите на България.

Интригуващи експонати в изложбата са сребърната чаша с форма на череп, подарена на княз Борис Търновски по случай пълнолетието му през 1912 г. и моделът на локомотив, изработен в Софийската железопътна работилница през 1930 г. по повод женитбата на цар Борис и царица Йоанна.

Юбилейната изложба е опит да очертае обективно и безпристрастно сложната и многостранна личност на цар Борис III.