Любослав Костов: Ако не се вдигне минималната работна заплата, ще има протести
Секция: Интервюта
04 Октомври 2024 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любослав Костов: Ако не се вдигне минималната работна заплата, ще има протести

/КРОСС/ Ако не се осъществи вдигането на минималната работна заплата, ще има протести. Това е описано в Кодекса на труда, гласувано е в НС с абсолютен консенсус. Това каза в студиото на "Денят на живо" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Според него максималният осигурителен доход изкривява данъчната система. "Коефициентът на заетост е на рекордно високи равнища - 77%. Нивото на безработица е в естествената си норма. Основният двигател на растежа е вътрешното търсене, а инвестиции няма. 60-70% от този растеж е резултат от потреблението на домакинствата, а такова има когато доходите се вдигат. На фискално ниво има проблем, въпрос на приоритет е да се реши. Настояваме да се вдигнат разходите за персонал с 10%, а къде ще отидат, да се реши от конкретния сектор, съобразно представянето на служителите и техните атестации. За второто тримесечие средната заплата е нараснала с над 17%, което идва от частния сектор", коментира той.

Икономистът посочи, че при методогията на изчисляване на линията на бедност базовата година е 2022 което е проблем, защото тогава инфлацията е тръгнала да расте. "Искаме да не се взима нейното общо равнище, а тази на малката потребителска кошница. Очевидно хората, които са на линията на бедност, си купуват най-необходимото", изрази мнение експертът.

По думите му плоският данък вече не работи, защото не е намалил сивата икономика, нито неравенствата. "Измести се фокусът върху косвените данъци. Заради това основната тежест понася обществото. До 30 октомври бюджетът за 2025 г. трябва да е вече в парламента. 14 млрд. бяха разходите за заплати преди 3 години, в момента са 18 млрд. Общо в бюджета са 80 милиарда, което е 9,5% от БВП. Той нарасна с около 40 млрд. лева номинално, така че разходите са номинални", посочи Костов.