Министерството на правосъдието предлага увеличаване на възнагражденията за правна помощ
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2024 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на правосъдието предлага увеличаване на възнагражденията за правна помощ

/КРОСС/ Изменения и допълнения в Наредбата за заплащането на правната помощ са публикувани за обществено обсъждане днес.

От приемането на Наредбата през 2006 г. до настоящия момент размерът на адвокатските възнаграждения е променян само веднъж през 2021 г. Тогава максималните размери на възнагражденията бяха увеличени с различен процент, като максималният беше 40%, а минималните размери се запазиха без промени.

В резултат се наблюдава неудовлетвореност на адвокатите от размерите на адвокатските възнаграждения. Увеличават се и случаите на отказите от поемане на служебни защити, както и заличаване от Националния регистър за правна помощ на адвокати. Това затруднява нормалното функциониране на системата за правна помощ и води до недоволство и недоверие у гражданите.

Публикуваните днес промени предвиждат най-ниските възнаграждения за правна помощ да се увеличават двойно, а най-високите и последно актуализирани през 2021 г. възнаграждения с 26 %. За останалите ще бъде приложим процентът на инфлацията, съответно изследван към 2009 г. и 2015 г.

Наредбата се допълва и като се предвиждат възнаграждения за нови правни средства за защита на граждани, въведени с последните измененията и допълненията в Закона за правната помощ през 2022 г. - консултации и подготовка на документи за производства по издаване на индивидуални административни актове и тяхното оспорване по административен ред и представителство пред извънсъдебни органи и в извънсъдебни процедури.