Най-добрите дестинации за почивка в Турция през есента
Секция: Туризъм
08 Октомври 2024 20:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-добрите дестинации за почивка в Турция през есента

/КРОСС/ С безкрайните приключения, които предлага на посетителите си, Турция е от най-добрите избори за почивка през есента. Разположена в сърцето на Средиземноморието, страната се радва на хубаво есенно време, което дава възможност на посетителите да обиколят красивото южно крайбрежие, докато се наслаждават на последните слънчеви лъчи. Освен Истанбул, известен с неговата богата история и оживена атмосфера, Турция предлага още много интригуващи дестинации с есенно обагрени природни красоти, древни градове с артефакти и с богата гастрономическа култура. Ето и някои от най-привлекателните места за почивка в Турция през есенния сезон.

Кулинарни приключения в Егейско море

Егейското крайбрежие предлага възхитителни гастрономически пътешествия с изобилие от пресни морски дарове, органични продукти, ароматни билки и зехтин. През есента популярните курорти в региона, от Бозкаада до Айвалък, оживяват с фестивалите за събиране на грозде и маслини, предлагайки на посетителите възможност да се включат в тези вековни традиции. Освен това, посетителите могат да се насладят на здравословни ястия - от сочна риба до богати зеленчуци и мезета със зехтин, придружени от прочутите местни вина. Най-известната кулинарна дестинация в региона е Урла. Тихият и спокоен град предоставя на туристите автентично преживяване за разходка из лозята и маслиновите дървета, и възможност да опитат от традиционните за региона ястия в ресторанти от фермерски тип и със звезди Мишлен.

Летни почивки в Средиземноморието

През есента южните брегове на Турция остават идеални за летни почивки на плажа с мекия си климат, слънчеви лъчи и дълбоки сини брегове. В Анталия, сърцето на Турската ривиера и един от най-красивите градове, туристите могат да се включат в дневните екскурзии, които градът предлага. Те включват обиколка на древните градове в околностите от Аспендос до Сиде, които са едни от най-историческите места в света. Анталия е подходяща дестинация и за търсещите спорт и приключения. Хотелите в Белек имат обособени голф игрища, в Каш посетителите могат да се гмуркат около крайбрежието, а Караин и Дамлаташ са едни от най-възхитителните пещери, които си струва да бъдат посетени. Пешеходни маршрути като Ликийския път и Пътеката на Свети Павел са също преживявания, които не бива да пропускате през този сезон.

Кападокия - уникален релеф

Друго красиво място, където можете да се порадвате на есента, е Кападокия. Там задължително трябва да се качите на балон с горещ въздух и да се насладите на смайващите гледки под краката ви. Кападокия винаги е описвана като „неземна" заради своите приказни комини и пленителни пейзажи, но нейната история и култура са също толкова впечатляващи. През цялото време на своето съществуване този регион е бил преходна точка на безброй цивилизации. Задължително трябва да посетите и музея на открито Гьореме, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и неговите каменни църкви с красиви фрески. В подземните градове като Каймаклъ и Деринкую, построени за защита от древни нашествия, можете да изследвате техните сложни тунели и камери, които ще да ви отведат към миналото.

Югоизтокът - там, където културното наследство и гастрономията се съчетават

Есента е и идеалното време за опознаване на югоизточните турски градове с всичките им загадки и кулинарни изкушения. Тези, които искат да се насладят на културно и кулинарно преживяване могат да започнат своето пътешествие в Адъяман, където обектът на ЮНЕСКО - планината Немрут, се извисява с колосалните си статуи и древни гробници и откъдето могат да бъдат видени невероятни изгреви и залези. От там можете да се насочите към Газиантеп, известен като кулинарната столица на Турция и включен в Списъка на мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията, благодарение на световноизвестните си баклава, кебапчета и шамфъстък. Докато сте в Газиантеп, не пропускайте да посетите Музея на мозайките в Зеугма, където се намират зашеметяващи древни мозайки.
 
След това се отправете към Шанлъурфа - градът на най-старите неолитни селища в света, като Гьобеклитепе и Карахантепе. Благодарение на продължаващите изследвания в рамките на проекта „Taş Tepeler", в тези селища наскоро бяха направени значителни нови открития. След това Мардин ще ви посрещне с красивата си каменна архитектура. Разходете се из тесните му улички, откривайки богатата смесица от култури и традиции на града с исторически манастири, църкви и джамии. Местните вкусове, като уникалните сирийски вина и бадемови бонбони, ще допълнят вашето пътешествие. Накрая, насочете се към Диарбекир - град, известен с древните си градски стени и историческите градини Хевсел, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За да стигнете до Диарбекир, качете се на екологичния Диарбекир Експрес - новият туристически влак, пътуващ от Анкара до източните планини и включен в „Списъка на най-забележителните места в света за 2024 г." на списание Time