Жълт и оранжев код за значителни валежи за почти цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2024 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт и оранжев код за значителни валежи за почти цялата страна

/КРОСС/ Жълт и оранжев код за обилни валежи са в сила за днес за по - голямата част от страната, с изключение на крайните райони в Източна България.

Оранжев код  важи за областите София- -област, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Пазарджик и Благоевград.

Жълт код е обявен за областите София- град, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Търговище, Разград и Силистра.

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. По преминаването на фронта на места от запад на изток ще има и гръмотевици. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е времето в източните райони, но след обяд облачността и там ще започне да се увеличава. В Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен. В останалата част от страната вятърът ще е от юг-югозапад - временно и силен. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София - около 19°-20°.

Над планините облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, значителни през деня в масивите на Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. Ще има и гръмотевици. Ще духа силен, по високите части и временно бурен вятър от югозапад, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра - около 12°, но с преминаването на студения атмосферен фронт ще се понижават.

По Черноморието ще преобладава слънчево време, но след обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. Вечерта и през нощта срещу неделя на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.