Благоевград и Банско честват днес 112 години свобода
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2024 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Благоевград и Банско честват днес 112 години свобода

/КРОСС/ Благоевград и Банско отбелязват на днешната дата 5 октомври 112 години от освобождението на двата града и на Пиринска Македония. 

В Благоевград честванията започват в 10:00 часа в двора на храм „Въведение Богородично" с панихида за загиналите за свободата на страната и на Пиринския край, след което ще бъдат положени цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм „Въведение Богородично" в квартал „Вароша", съобщиха от общинския пресцентър.

Цветя ще бъдат положени и пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония Ичко Бойчев, след което ще бъде издигнато знамето на България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. Благоевградската общественост ще почете празника и с полагане на цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение „Майка България" на площад „Мите Марков" (при Младежки дом).

"Панорама на изкуствата" ще има следобед на площад „Георги Измирлиев", а в зала „22 септември" ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет - Благоевград. Вечерта е предвиден концерт на ансамбъл „Пирин", след което на сцената на площад „Македония" ще излезе рок групата „Тангра". 

В Банско празникът започва в 9:30 часа в тържествена света литургия в храм „Света Троица", а от 10:30 часа ще бъдат почетени личности, свързани с Освобождението на този край и на града, с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи. От 11:00 часа ще има възпоменание пред паметника „Банско помни героите", а от 12:00 часа почва празнична програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл. 

През целия ден вратите на Музеен комплекс - Банско ще бъдат отворени за посетители, съобщават от общинския пресцентър. От там допълват, че от 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристическия информационен център.