Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2024 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

/КРОСС/ Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. 

17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с Византия , в които България успява да си върне загубени територии и излаз на три морета. В началото на 1014 година, в подножието на Беласица, войските на император Василий II нанасят съкрушителен удар над българските воини и пленяват 15 хиляди от тях. 

Повечето от тях са ослепени, а когато раненият цар Самуил научава това, умира от сърдечен пристъп. Датата е 6 октомври, 1014 година. Тези събития ще бъдат пресъздадени в литературно-музикален спектакъл в Националния парк-музей "Самуилова крепост", чието начало е от 18.30 часа. Заупокойна молитва ще отслужи негово Светейшество Даниил, патриарх български, след което ще започне тържествената заря-проверка.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

Програмата на честванията продължава и на 6 октомври, неделя, с Международна научна конференция "Самуилова България- история и култура", която ще се проведе в историческия музей на град Петрич.