Старият или новият автомобил е по-надежден според българина?
Секция: Автомобили
05 Октомври 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старият или новият автомобил е по-надежден според българина?

/КРОСС/ Докато ремонтите на пътищата след лятото продължават, през тази седмица в рамките на проекта „Енергетика и климат" отново се заговори за забрана на вноса на автомобили по-стари от 20 години у нас. Вчера мярката отпадна от дневния ред.

Според официални данни най-масовият автомобил, който кара българинът, е 10-годишен, внесен от Германия или Италия. И докато едни не влагат средства в поддръжката на по-старите си  автомобили и го карат докато могат. Други се стремят да обслужват колата си, по възможно най-добрият начин.

Близо 300 000 коли втора употреба са регистрирани у нас през последната календарна година.

При новите броят е значително по-малък - около 55 000. Но за Димитър, който е автомонтьор от 30 години, не винаги по-новият автомобил е в по-качествено техническо състояние.

„Има над 20 години автомобили, които собствениците не искат да се разделят с тях, могат да стигнат от точка А до точка Б без проблеми. Примерно на 10-годишен автомобил с ремонт на двигателя и купето, но ще започне да се разпада, от същата марка имам автомобил на 20 години, който е в пъти по-добро състояние, няма петънце ръжда. Така че е много относително кой автомобил на колко години е, къде е стоял, дали покрай влажния Дунав дали на софийските улици", обясни Димитър Димитров, автомонтьор.

На този фон китайските електрически автомобили стават все по-купувани в Европа, въпреки опитите за регулация. Причината - значително по-ниските им цени. Но и тук вносителите на амтомобили са категорични:

"Внасяме автомобили от 22 години. Ако мислите, че не искате да си купят нови автомобили, просто се заблуждавате. При проверки на газ анализатори и всички други компоненти - си личи, че старите автомобили са по-надеждни от другите, а и едва ли точно това би спасило екологията, в момента със засилените мерки мисля, че е постигнато това, което трябва", казва Димитър.

Бтв, "Тази събота"