Най-малко 20 загинали след наводненията в Босна и Херцеговина
Секция: СВЯТ
05 Октомври 2024 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 20 загинали след наводненията в Босна и Херцеговина

/КРОСС/ По последни данни 20 души са загинали при наводненията, засегнали част от Босна и Херцеговина, а десетки са в неизвестност.

През нощта на 4 срещу 5 октомври в Доня Ябланица е намерено още едно тяло, като по този начин жертвите в града станаха 17. В същото време около 40 души са в неизвестност, поради което е възможно броят на загиналите да е по-голям, съобщи телевизия N1.

На 4 октомври беше обявено, че двама души са загинали при наводненията във Фойница, а през нощта беше потвърдена смъртта на още един.

Издирването на изчезнали лица се извършва и в района на Фойница.

На 5 октомври проливните дъждове и бури снощи предизвикаха големи наводнения и свлачища в района на Ябланица, Коньица, Фойница, Киселяк и Крешево.

Най-тежко е пострадала Доня Ябланица, където според някои сараевски медии натрупаните в кариерата отпадъци са предизвикали лавина, която е погребала няколко къщи, така че цели семейства са изчезнали.

Медиите съобщават, че разрешенията за експлоатация на тази кариера са „много подозрителни".

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази своята солидарност и предложи помощта на блока.

„Катастрофалните наводнения в БиХ вече дадоха няколко жертви и много изчезнали лица. ЕС е солидарен с БиХ. EUFOR вече помагат. Готови сме да предоставим допълнителна помощ чрез механизма за гражданска защита на ЕС", написа Борел в платформата X.

Правителството на Федерацията на Босна и Херцеговина (босненско-хърватския ентитет - бел.ред.) обяви извънредно положение на територията на този ентитет. Звената за гражданска защита, въоръжените сили на БиХ и членовете на EUFOR оказват помощ на уязвимото население.