Изследване показва, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките
Секция: Наука
05 Октомври 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследване показва, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките

/КРОСС/ Масовото опаковане и обработване на храните, за да имат по-голяма трайност и да изглеждат добре, е довело до отлагането на над 3600 химически вещества в човешкото тяло. Международно проучване показа, че сред тях има и такива, за които се смята, че могат да увеличат риска от рак.

Химикали са открити в кръв, коса, урина и дори кърма. По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост. Около 25% от тях успешно са успели да преминат в храната, а чрез нея и в хората. Според авторите на изследването около 100 от тези химикали се считат за опасни за човешкото здраве и трябва да се проучи по-детайлно как са мигрирали, тъй като поне в Европа има доста строги правила какви материали да се използват за опаковане на храни. Нека видим.

Супермаркетите са пълни с пакетирана храна и дори няколко парченца плод вече се продават в малки, кокетни опаковки, за да са по-удобни за консумация.

"Това, което ме притеснява особено много е, че има неизвестни, непроверени химикали, които се просмукват от опаковките и отиват в храната. Проучването, което публикувахме наскоро, се нарича "Визията за по-безопасни опаковки за храни и опасенията за общественото здраве като двигател за промени". То излага подход, или концептуална рамка, за тестване на опаковки за храни и материали, които влизат в контакт с храни, за да се гарантира, че са напълно безопасни. Не само безопасни в смисъл, че отговарят на сегашните регулаторни изисквания, но напълно безопасни в смисъл, че не изпускат опасни химикали, или непроверени химикали в хранителните продукти", твърди изследователят доктор Джейн Монка.

Учените са открили, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките. Сред тях са такива с по-голяма киселинност като доматен сос или пък мазни като лазаня. Миграцията на химикали е по-голяма и при топлинна обработка, когато ястието например се готви в микровълнова печка без да се вади от опаковката. И тъй като все по-често разчитаме на такава храна, това може да има връзка с увеличаване на някои заболявания.

Нова телевизия, „Събуди се"