Мирослав Зафиров: Ескалацията не се случва във вакуум, ние се намираме в обстановка на глобална нестабилност
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2024 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мирослав Зафиров: Ескалацията не се случва във вакуум, ние се намираме в обстановка на глобална нестабилност

/КРОСС/  Израел е държава, която прекрасно си служи със своето тактическо надмощие. Без съмнение така наречената "дъга на съпротивата", с която Иран плашеше света, не е най-добрата си форма. Това каза старшият съветник в мисията на ООН за Близкия изток Мирослав Зафиров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

На дванайсетия месец от началото на войната „Хамас" като военна сила е почти унищожена, посочи той. „Ударът, който беше нанесен срещу Хизбула показа, че най-силният съюзник на Иран в региона също очевидно не се намира в най-добрата си форма. За съжаление обаче това тактическо надмощие, което е безспорно и което дойде с цената на огромни поражение не само върху военната, но и върху цивилната инфраструктура и в Газа и в Ливан, оставя отворен въпроса за стратегията на очевидно доминиращият фактор Израел и тази стратегия трябва да даде отговор на въпроса накъде отиваме и къде ще бъде краят", коментира Зафиров.

Опитът подсказва, че т.нар. специални военни операции имат тенденцията да продължават по-дълго от очакваното, заяви той. „Има опасност и тази операция, ако това все още се нарича операция, да продължи малко по-дълго, отколкото се предполага. Първоначално поставеното условие от Израел - „Хизбула" се съгласи на резолюция 1701 и да се демилитаризира, е нещо, което организацията едва ли ще приеме", смята експертът.

Ливан не е способен да се изправи срещу безспорната военна мощ на Израел, но „Хизбула" е в състояние да води война, която значително да затрудни и да удължи военните операции на Израел, допълни той.

Основният въпрос според него е докъде ще стигне размяната на удари и до какво ще доведе. „Тази ескалация не се случва във вакуум. Ние се намираме в една обстановка на глобална нестабилност и когато виждате няколкостотин балистични ракети да летят срещу Израел, може би е дошъл моментът, в който трябва да си зададем въпроса всъщност този процес дали се контролира. Аз не съм убеден, че отговорът на този въпрос е положителен. По някакъв начин няма консенсус на международно ниво за това как и дали криза и всички кризи, които ни заобикалят, трябва да бъдат решавани сега и по какъв начин трябва да бъдат решавани. Тази прогресия от кризи - тя не може да бъде спряна и това е изключително опасно", заяви Зафиров.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"