Владимир Иванов: В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Иванов: В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване

/КРОСС/ В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване и плавно изменение на кривата, но това е съвсем нормален процес. От март 2023 г. не сме наблюдавали резки изменения, пазарът е в добро устойчиво равновесие и всичко е балансирано с търсенето. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в предаването „Тази събота" по бТВ.

Към момента стойността на олиото е по-ниска от миналата година. Той прогнозира увеличение на цената, но по думите то няма да бъде драстично.

„Може би ще има увеличение, но то ще е плавно и няма да е със сериозни проценти. Самият пазар ще каже къде е границата според търсенето и предлагането. Реколтата понесе щети, това е характерно и в Молдова, Украйна и Румъния. Ситуацията обаче няма нищо общо с тази преди две години. Може би ще стане по-трудно за набиране на суровина и ще реализират по-ниска рентабилност, но не виждам условия, които да застрашават бранша и да има фалити и затваряне на предприятия", обясни Владимир Иванов.

По отношение на хлебните изделия сме най-добре осигурени, увери председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Там имаме доста добра реколта, с добро качество, близка до рекордните. Там проблемът е с ниската международна цена. Аналогично е и с царевицата. По отношение на реализацията на нашите производители никак няма да им е лесно, пазарът ще е труден от гледна точка на рентабилност и получаване на цена. Потребителят не би трябвало изобщо да пострада по отношение на хлебните изделия", посочи той.

По думите му на пазара има сирене и от 10, и от 40 лв. на килограм. Въпросът е качеството.

„Хубаво висококачествено сирене няма как да има за 10 лв. Потребителите да не гледат на всяка цена ниската стойност, а да съобразяват цената с качеството. Трябва много добре човек да се информира кой е производителят, от коя мандра е, с каква слава е, какво съдържа сиренето", съветва Владимир Иванов.

По думите му пазарът в България е много по-добре зареден от този в съседна Македония. „В РСМ можеш да произведеш каквото и както си искаш. Яйцата са немаркирани, без контрол, свободно продавани. Когато отидеш в такъв тип дестинации да си пазаруваш, особено с по-големи количества, рискът е огромен. Това е някаква мода, разликите в цените на са чак такива, че да си заслужава ходенето", каза Владимир Иванов.

По думите му продължителната ескалация на напрежението в Близкия изток може да се отрази на световните борсови пазари и да доведе до поскъпване на горивата, лекарствата и други продукти.

бТВ, „Тази събота"