Руслан Стефанов за цените на петрола: Играта в Близкия изток е на ръба от икономическа гледна точка
Секция: Интервюта
05 Октомври 2024 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руслан Стефанов за цените на петрола: Играта в Близкия изток е на ръба от икономическа гледна точка

/КРОСС/ Пазарите не знаят какво ще стане. Това зависи от решение на Иран и Израел как да отговорят на съответните удари. Пазарите ще се адаптират. Всички играчи там са много внимателни, тъй като играта вече е на ръба от икономическа гледна точка. Основното притеснение е от по-нататъшна ескалация.

Това мнение изрази пред БНР икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Китайската икономика не се развива особено бързо, има намаляване на търсенето на петрол. Ескалацията в Близкия изток се случва на фона на дългосрочна тенденция на спад и успокояване на цените на петрола, обясни той.

Това, което прави ситуацията толкова изнервена за пазарите е, че участниците не знаят какво би могло да се случи в краткосрочен период. Дългосрочните тенденции не са в полза нито на Иран, нито на Русия - основните страни, които имат интерес цените да се задържат високи. Вероятната нервност на пазарите ще остане и в бъдеще, очаква Стефанов.

"Иран не е ключов играч. Той е част от ОПЕК. Доставките, които Иран прави, са в това, което ОПЕК може да възстанови."

В предаването "Събота 150" икономистът очерта различни сценарии. По думите му, атака по военни цели в Иран няма да има ефект върху пазарите. Ако се атакуват конкретни рафинерии, това би натиснало цената надолу, тъй като Иран ще трябва да изнася нерафиниран продукт. Най-ескалационният сценарий е атака върху основния терминал за износ, който осигурява 90% от износа на Иран и се намира на остров в Персийския залив.

"Атака там би означавала на практика унищожаване на експортния потенциал на Иран. Това би означавало по-нататъшно ескалиране - ако се атакуват тези негови експортни бази, той тогава би могъл да отговори с такива удари върху инфраструктурата на Саудитска Арабия, на ОАЕ, на другите големи износители на нефт, по танкери..."

Европа поема резултатите от конфликтите, все още продължава цинично да избягва санкции и да доставя руски петрол, посочи още Стефанов.