Чилийски учени разработиха ваксина за обратимо кастриране на кучета
Секция: Наука
06 Октомври 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чилийски учени разработиха ваксина за обратимо кастриране на кучета

/КРОСС/ Финдли е щастливо куче. Малкият кафяво-бял чилийски териер е едно от първите кучета в света, което е кастрирано, без да се подлага на операция, съобщи Ройтерс.

Процедурата е изпълнена в дома на кучето в Сантяго, докато стопанката му го е прегърнала и му подава лакомства. Кучето играе след това, сякаш нищо не се е случило.

Няма упойка, нито хирургическа процедура, само обикновена инжекция. Учените, които са я разработили, я наричат имунокастрационна ваксина Egalitte. Леонардо Саенц, ветеринар и професор в Чилийския университет, който е разработил ваксината, обясни, че тя действа, като блокира хормона, свързан с размножаването, и че е обратима.

"Ако този хормон се блокира, не се отделя гонадотропин, следователно няма отделяне на полови хормони и животното е в състояние на кастрация", поясни той.

Ваксината може да се прилага на мъжки и на женски животни и струва около 50 000 песос (54 щатски долара). Тя трябва да бъде предписана от ветеринарен лекар, който да прецени дали е подходяща за кучето.

Саенц казва, че продуктът може да помогне за мащабно кастриране на животни, защото е по-малко инвазивен в сравнение с хирургичната кастрация.
Инжектирането е много по-лесно и може да бъдат ваксинирани по-голям брой животни, ако се налага контрол върху раждаемостта, каза той.

Простата процедура и възможността за обратимост на кастрацията са накарали Тамара Саморано, стопанката на Финдли, да избере тази процедура.

Малко се страхувахме от другата процедура, от кастрирането. Освен че тази процедура е проста, тя е и обратима, така че ако искаме да има потомство, ще може, когато дойде моментът, каза тя.