Безразборната консумация на витамини може да доведе до инфаркт и епилепсия
Секция: Здраве
06 Октомври 2024 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безразборната консумация на витамини може да доведе до инфаркт и епилепсия

/КРОСС/ „Витамините и добавките се употребяват некомпетентно, особено по време на сезонните промени и могат да предизвикат инфаркт, епилепсия и други подобни разстройства". Това заяви проф. д-р Кошкун Уста от Медицинския факултет на Университета Акдениз, катедра „Медицинска фармакология" пред Анадолската агенция.

Заявявайки, че употребата на витамини и добавки е станала широко разпространена в Турция и по света, Уста каза:

„Произходът на тези неща донякъде е от САЩ. Там има сериозни насоки за използването на добавки с обучение под името „функционална медицина". Употребата им се е увеличила много, особено след избухването на епидемията от COVID-19. Хората започнаха да мислят, че непременно трябва да приемат магнезий, витамин D, калций, калий и цинк. Неправилното лечение с магнезий може да предизвика внезапни сърдечни пристъпи, някои електрически промени в мозъка, епилепсия и други подобни състояния", каза лекарят.

Отбелязвайки, че едно и също лечение не може да се прилага при всички, Уста подчертава, че не всеки пациент с астма може да използва едно и също лекарство, поради което има поне 20-30 различни лекарства за астма.

Като посочи, че по време на сезонните промени хората могат да се обръщат към витамините и добавките без нужда, Уста казва:
„Вместо това се хранете правилно, спете качествено и се грижете да консумирате сезонни храни. Лечението и добавките са специфични за всеки човек. Това трябва да бъде подкрепено от експерти. Има хора, които приемат хранителни добавки, вместо да консумират портокали. Високите дози витамин С сериозно увреждат бъбреците".

Уста отбеляза, че след като се направят изследванията, трябва да се използват персонализирани витамини и добавки с препоръка на лекар.

Той заяви, че спортистите също са принудени да използват ненужно аминокиселини и че в аминокиселините има глутамат, който може да причини сериозни увреждания на мозъка.

Професорът твърди, че производството на допълнителни продукти трябва да бъде добре контролирано и да се извършват проверки от страна на властите.

Уста, който заяви, че през последните години са се увеличили предложенията като периодично гладуване и отказване от хляба, каза:

„Не е необходимо някой, който е диабетик и няма проблем с глутена, да се отказва от хляба за нищо. Ако сте диабетик, имате сърдечна недостатъчност, сте в напреднала възраст или сте бременна, не можете да правите периодично гладуване. Може да получите инфаркт, епилепсия, хипертония и дори да загубите живота си".