Жълт и оранжев код за занчителни валежи за източната половина на страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2024 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт и оранжев код за занчителни валежи за източната половина на страната

/КРОСС/ Жълт и оранжев код за обилни валежи за източната половина на страната е обявен за днес.

Оранжев код е в сила за областите Кърджали и Бургас, а за областите Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна е обявен жълт код.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над западните райони. На много места, главно в Южна и Източна България ще има валежи от дъжд, в Родопите и източните райони, валежите ще бъдат по-значителни с гръмотевична дейност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от север-североизток. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°.

Над планините облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над масивите от Западна България. На много места ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици; по-интензивни ще са явленията в Родопите и над централните и източни дялове на Стара планина. Ще продължи да духа умерен и силен вятър от югозапад, в по-ниските части на планините от Западна България - умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 8°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане е и ще остане по-ниско от средното за месеца.